Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталя і Максим Лиман

«Лікарі сказали: йому жити одну годину»

переглядів: 1167

Мама Наталя:

Ми спочатку не хотіли виїжджати з Авдіївки – їхати було нікуди. Тягнули до останнього. Вже стали стріляти в Авдіївці, але ми залишалися на місці.

Лікарі сказали: йому жити одну годину

20 вересня 2014 року Максима поранило. Максим з батьком їхали у справах у машині «Газель» і потрапили в перестрілку. Максима поранило важко в голову. Лікарі сказали: «Йому жити одну годину».

Людей я зустрічаю в Авдіївці, всі говорять: «Ми за вашого Максима молилися». Може, цими молитвами він залишився живий.

Син Максим:

Почалася перестрілка – і потрапила куля мені в голову, запаморочення. Одразу батько загальмував і повіз мене в лікарню. Ніс і... лікарі сказали, що я не виживу. Одна година залишилася, і все.

Лікарі сказали: йому жити одну годину

Батько не хотів йти, не хотів мене втрачати. Він викликав швидку допомогу в Донецьку. Чотири години, нібито, вони їхали сюди, в Авдіївку. Вони сказали: раніше треба було приїхати, щоб краща допомога була.

Мама:

Нам зробили операцію, всі осколки вичистили, кулю не чіпали. Ми пробули 18 днів у лікарні і переїхали в Димитрове, там доліковувалися. У нього постійно боліла голова. Він уже сам хотів в лікарню лягти. Каже: «Давай, мамо, займемо гроші, потім будемо віддавати». Не міг терпіти цей біль.

Через рік ми звернулися до Фонду Ріната Ахметова – і нам зробили операцію в Дніпропетровську. Нам поставили пластину.

Син:

Після поранення титанову пластину мені поставили в Дніпропетровську. Болі немає, але іноді незвичність. Куля всередині залишилася і була в центрі мозку. Лікарі сказали, що її не можна витягувати, оскільки буде багато проблем.

Мама:

Максим увесь час прагнув до навчання, він хотів учитися. А зараз у нього можливості такої немає. У нього гірше пам’ять стала, він гірше став читати, погіршився зір. І вчитися вже не тягне в інститут.

Син:

Я дивлюся і не бачу, у мене пляма, я не можу читати швидко. Книги, які я вже читав, молитви в Біблії, їх я швидше читаю.

Лікарі сказали: йому жити одну годину

Після поранення я не міг говорити. А коли пігулки приймав, тоді почала мова з’являтися, я почав говорити.

Мама:

Після цього лиха якось по-новому життя у нас почалася. Було одне життя, а тепер зовсім інше. Ми змінилися, Максим змінився. Може, стали добріші. І Максим, і я зіткнулися зі смертю, переоцінили все в житті, що найголовніше в житті. Зрозуміли, що це не гроші, а щось зовсім інше.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Авдіївка 2014 Відео Історії мирних діти 2014 поранені здоров'я діти
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій