Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Єлизавета Соколенко

«Війна вже триває багато років, ще трішки – і десятиліття»

переглядів: 260

Соколенко Єлизавета, 14 років,

Краснопільська ЗОШ І-ІІІ ступенів, с.Первомайське

Есе «День, коли для мене почалася війна»

Війна приємна тільки тим, хто не знав її.

Вегецій

Як гарно жити у мирній країні, де сіються та збираються хліба, де можна спокійно бачитися зі своїми рідними та друзями, де ти впевнений у своєму світлому та безпечному майбутньому, де людина може безперешкодно побувати у різних куточках своєї країни.

На превеликий жаль, в моїй Батьківщині все не зовсім так. Вже кілька років східну її частину душить війна, і її одголосок болем проноситься через усю Україну.

Коли це сталося і як, точно не пам'ятаю. Була я тоді ще маленькою дівчинкою і за плечима був лише перший рік шкільного життя. Було літо і такі жадані літні канікули.

Чомусь в селі з'явилося багато людей. Майже до всіх сусідів поприїздили родичі. На нашій вулиці побільшало дітей, і у мене з'явилася подруга. Це була світловолоса дівчинка, на два роки старша за мене. Ми потоваришували. Вона часто приходила до нас у гості.

Мама завжди була привітна до неї і радо приймала її у нас. Особливо нам подобалося смакувати теплі, духмяні мамині пиріжки. Ми гралися ляльками, вона розповідала мені цікаві шкільні історії зі свого життя і часто говорила про те, як гарно у неї вдома і в якому чудовому місті  вона живе.

На мої питання про те, коли вона збирається туди повернутися, вона не мала відповіді, та як довго вони житимуть тут також не знала.

І ось одного дня по обіді, ми, як завжди, гралися разом. В небі щось загриміло, здається, збирався дощ. Гуркіт грому був ще далеко, але моя подруга не на жарт злякалася і з тривогою дивилася в бік, де щойно почула такий страшний для неї звук. Вмить весела дівчинка стала по-дорослому серйозною. Вона подумала, що десь вибухнув снаряд.

Ось тоді я вперше дізналася, що у нас в Україні війна. Для мене вона почалася саме в той день. Виявляється вони приїхали сюди, щоб сховатися від обстрілів та небезпеки, яка була у їхньому місті.

Війна... Я чула про це у школі, і знала, що це погано. Знала, що там гинуть люди, і солдати не повертаються додому. Я була ще маленькою, і мені так хотілося, щоб мій тато був завжди поруч зі мною. Скільки ж було запитань до мами з татком в той день! Батьки заспокоювали, говорили, що нічого страшного не станеться.

Той день я назавжди запам'ятаю, він закарбувався в моїй пам'яті. На щастя, ми не знали обстрілів. Але я не раз бачила, як здригалися не тільки діти, а й дорослі, які приїхали до нас, від найменшого гуркоту. Той, хто пережив хоча б один обстріл, ніколи цього не забуде.

Зараз я вже майже доросла і тепер усвідомлюю, наскільки війна змінила долі багатьох людей, цілого регіону і країни в цілому. Вона вже триває багато років, ще трішки – і десятиліття. Ви тільки вдумайтесь!

Скільки людей постраждало від цього горя, а скільки наших громадян чекали, коли настане мир, але так і не дочекалися. Тисячі калік залишає після себе війна, вони кожного дня згадують найстрашніші моменти свого життя, переживаючи це знову і знову. Величезна кількість домівок, де колись вирувало життя, знищенні вщент.

Страшно подумати про те, що такі ж маленькі діти, як і я, загинули і продовжують гинути, залишаючи пекучий біль своїм батькам. Знищене дитинство, знищені маленькі долі!

До цього ніколи не звикнеш та не будеш ставитися спокійно. Це болить, і хочеться, щоб вже нарешті припинилося. Хочемо миру! Ми всі тепер знаємо його ціну - це тисячі скалічених та загиблих громадян нашої країни і мільйони тих, що їх оплакують.

Мир – це найголовніше для людини. Мир – це здоров'я нації. Я бажаю нашій Батьківщині швидше одужати, та стати такою ж квітучою, як раніше. Я дуже прошу дорослих посприяти цьому одужанню. Загоїти нарешті цю болючу рану нашого сьогодення.

Щоб ми могли пересуватися вільно своєю країною, здобувати освіту, побачитися нарешті з тими, кого давно не бачили та не обіймали, щоб не гинули люди. І щоб просто жити. Хочу, щоб і надалі колосилися наші золоті поля соняшника та пшениці, а над нами завжди було мирне блакитне небо!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Первомайське 2014 Текст Історії мирних діти безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій