Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Євген Васілі

«У мій будинок під час боїв в аеропорту влучив снаряд»

переглядів: 775

Майже 10 років я працював арт-директором у низці донецьких ресторанів. А в липні 2013 року відкрив на бульварі Пушкіна, біля драмтеатру, бар під назвою «Плітки». У цей заклад приходила переважно молодь – активна, мисляча, щоб насолодитися невимушеною атмосферою, поспілкуватися, послухати музику, з’їсти смачний бургер або покурити кальян.

У голові роїлися думки про створення цілої мережі закладів. Не вистачило буквально кількох місяців, щоб почати інвестувати в новий проєкт, - на вулицях шахтарської столиці з’явилися озброєні люди. Коли в Донецьку почали розгортатися військові дії, «Плітки» закрилися. Бар проіснував лише рік.

Я втратив не лише свій проєкт. У мій будинок, що знаходиться в селищі Жовтневе, під час боїв в аеропорту потрапив снаряд. У голові не вкладалося, як можна взяти й покинути те, що наживалося роками. Бізнес, житло... Ми з дружиною й сином жили в селищі під Донецьком і впродовж чотирьох років будували там двоповерховий будинок. Потрібно було лише закінчити оздоблювальні роботи.

Залишатися в місті, охопленому війною, було небезпечно. Критичний момент був 26 травня 2014 року, коли почали обстрілювати аеропорт. Наше селище знаходиться зовсім поруч, у нього почали залітати снаряди.

На щастя, ми з дружиною тоді були на роботі, а дитина – в школі. Додому вже не повернулися. Ночувати поїхали до сестри, яка жила в квартирі в спокійному районі Донецька.

Я потім ще кілька разів їздив до нашого будинку, щоб забрати хоч якісь речі. Намагався потрапити туди в проміжок з шостої до восьмої ранку, коли не стріляли. Кілька разів не встигав і їхав уже під гуркіт снарядів.

Незабаром вивіз дружину й сина в Святогірськ, який знаходиться під контролем української влади. А сам залишався в Донецьку й думав, що робити далі. Там теж було небезпечно: стріляли, підривали автомобілі, вбивали людей. Співробітники мого ресторану продовжували ходити на роботу, але всі розуміли, що довго це не триватиме. Відвідувачів ставало все менше, потім вони й зовсім зникли.

Багато людей виїхало. Інші були налякані й намагалися сидіти вдома. Зрештою, 10 липня, в день народження нашого ресторану, я оголосив колективу, що ми закриваємося.


Звичайно, закривати просто так справу всього життя не хотілося. Я відчував у собі сили поборотися за «Плітки» й зберегти їх. Нехай навіть і в іншому місті.

У кінці жовтня 2014 із сім’єю перебрався до Києва. А буквально за місяць «Плітки» знову відкрили свої двері на бульварі Шевченка, недалеко від станції «Університет». Мені неймовірно пощастило: прекрасне місце знайшов для свого бару й вдало вивіз із Донецька меблі й обладнання.

У мій будинок під час боїв в аеропорту влучив снаряд

Деякі речі було заборонено вивозити. Наприклад, промислове обладнання. Я досі радію, що вивіз усі меблі, кухонне обладнання. Якби це забрали десь на блокпосту, я б залишився ні з чим.

Як так вийшло, я досі дивуюсь. Готувався до від’їзду. Розмовляв зі знайомими, вони дізналися, що потрібно буде заплатити від 500 до 1500 доларів. Ми виїжджали 25 жовтня, саме перед виборами, і розуміли, що фокус уваги піде з блокпостів.

Велика частина персоналу «Пліток»  це переселенці з Донецька. У мене є чітке посилання: брати на роботу людей, які були змушені виїхати з Донбасу. Ні, ми не збираємося створювати дисбаланс і якось виділяти донецьких. Просто зараз переселенці – це соціально найнезахищеніший прошарок населення, їм важче за інших знайти роботу. А якщо ми допоможемо влаштуватися і налагодити свій побут кільком людям, то це буде хорошим маленьким внеском у ті цінності, яких ми прагнемо.

Так, я сумую за Донецьком, але вже не хочу туди повертатися. Сумую за тим Донецьком, який був. У цьому місті я бачив своє майбутнє, він стрімко розвивався. Мене оточували люди, які прагнули зробити Донецьк кращим. Тепер він зовсім інший. На місці мого будинку – зона відчуження. Ніколи не забуду, як там стріляли, як гинули люди... І більше туди не повернуся.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2015 Текст Історії мирних чоловіки 2014 2015 переїзд обстріли робота внутрішньо переміщені особи обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій