Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Золотарьова

«В автобусі я плакала, розуміючи, що до Луганська ми більше не повернемося»

переглядів: 635

Найбільше Олена боялася за свого маленького сина, який міг постраждати від обстрілів. Рішення залишити Луганськ було спонтанним. Наступний приїзд за речами вразив – люди готували їжу на вогнищах у місті без світла.

Війна змусила нас переглянути все, що ми бачили, зовсім по-іншому. Ми стали більше цінувати життя, і маленькі негаразди на тлі цього абсолютно згасають.

Для мене, напевно, війна почалася в ніч із 1 на 2 червня 2014-го. Це було рано-вранці, коли прокидаєшся й розумієш, що на вулиці не грім, а щось інше. Через деякий час розумієш: щось відбувається й дуже близько. Але ти не знаєш, куди йти, що робити, замикаєшся, скажімо так, намагаєшся телефонувати, дізнаватися, що й де відбувається. При цьому в тебе на руках маленька дитина, якій два з половиною роки, яка зараз спить і може прокинутися й подивитися у вікно, а це дуже небезпечно. За вікном іде війна.

В автобусі я плакала, розуміючи, що до Луганська ми більше не повернемося

Люди бігали в паніці, вони не знали, що робити. І я не знала. В одну мить начебто все стихло, і я спробувала вийти до магазину, щоб купити продуктів. Я спустилася з 11-го поверху, а дитина в цей час спала. Швидко забігла до магазину, щось купила, а коли вже стояла на касі, почався обстріл. І я розуміла, що від цього гуркоту в мене зараз може у квартирі на 11-му поверсі прокинутися дитина. Поки я оплачувала на касі й піднялася на 11-й поверх, у мене земля йшла з-під ніг. Слава Богу, моя дитина не прокинулася. Ось тоді я зрозуміла, що настало щось серйозне.

Коли ми виїжджали з Луганська, на шляху я бачила танки. Їхала в автобусі та плакала, розуміючи, що до Луганська ми більше не повернемося. Я переїхала в Мілове, на сьогодні тут і живу.

Переїзд відбувався дуже поспішно. Ми виїхали з валізою літніх речей. Але прийшла осінь, і двоюрідна сестра вмовила мене з’їздити до Луганська, перевірити квартири й зібрати теплі речі. Нам довелося зробити дуже велике коло з перевізниками, ми проїхали понад 15 блокпостів, щоб туди потрапити.

Коли ми потрапили в це місто, зв’язку та світла не було. Моя квартира трохи постраждала, ми забрали деякі речі звідти. Зайшли до родичів... Вони біля будинку зробили багаття й варили на ньому їжу. Коли я їх побачила, у них були чи то сльози радості, що вони побачили мене живою та здоровою, чи то сльози від горя й безвиході.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Луганськ 2014 2021 Текст Історії мирних жінки діти 2014 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій