Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Карина Юневич

«Усі думки були про безпечне життя та мир»

переглядів: 274

Юневич Карина, 16 років, НВК-ЗОШ I-III ступенів-ліцей, м. Добропілля

Есе «Один день»

…Теплий літній ранок 13 червня 2014 року. Звичайний будній день: я дев’ятирічна дівчинка збираюся на заняття з гімнастики, а мої батьки - на роботу. Визирнула у вікно – і, згадавши, що скоро їдемо на відпочинок до моря, радісно посміхнулася.

І раптом о восьмій двадцять мирне Добропілля здригнулося від обстрілу. Тієї миті я ще не усвідомлювала, що почалася війна. Скоро від дорослих я почую, що били з установки «Град», випущено двадцять шість снарядів, два з них влучено в овочесховище, де працює для нашої родини рідна та близька людина. Тяжко поранена дівчина, робітниця цього підприємства, загинув молодий хлопець…

Через збиті градами з дерев оберемки свіжого зеленого листя від літа враз повіяло холодом, а воно розплакалося над землею дощем. Від того дощу в очах моїх рідних забриніли сльози. А мене не полишала й не давала спокою думка, що все що завгодно може статися з моїм містом, рідними і найстрашніше - зі мною. Про відпочинок на морі, на той момент, я вже не мріяла. «Усі думки були про безпечне життя та мир», а особисті бажання відійшли на потім.

Бути дитиною в той час, коли йде війна, непросто. Усе, що відбувалося, долинало гучним звуками до наших осель та глибоко ранило серця. Мій мозок почав інакше сприймати дійсність.

Соцмережі рясніли повідомленнями: «колона бойовиків у складі двох бронетранспортерів, двох установок «Град» і декількох джипів під'їхала сьогодні вранці до «Глин Донбасу» в Мерцалове, саме з цього району з обох установок зробили кілька залпів у бік Добропілля…» Телевізійні новини також оповіщали, що одна з установок загорілася, не вистрілявши весь боєзапас; терористи спробували втекти, однак машину довелось залишити…

Тепер моя сестра не питала в мене про мої справи? Її хвилювало чи не бомбили поруч із Добропіллям, чи нічого не сталося в нашому місті? Ось такою стала реальність моя та моїх однолітків.

На щастя, у подальшому я чула лише віддалені постріли, які порушували вечірню тишу рідного Добропілля. Місто опинилося на якийсь час між двох вогнів: з одного боку – Слов’янськ, а з іншого – Донецьк. Довгий час жили очікуваннями, що не сьогодні-завтра війна прийде на наші вулиці. Проте цього не сталося. І в Добропілля почали їхати вимушені переселенці. У вересні 2014 року в моєму четвертому класі з’явилося одразу семеро хлопчиків і три дівчинки. Не всі затримувалися надовго. Одні поїхали далі, шукаючи кращої долі, інші поверталися додому, бо, мабуть, не все було так просто. Назавжди запам’ятала розповіді Валери з Авдіївки, який із бабусею довгий час мешкав у нашому гуртожитку й змушений був узимку лягати спати одягненим навіть у шапку.

Сім років війни! Виросло нове покоління дітей війни! Навіть ті, хто народилися й жили під звуками війни, тепер майже дорослі. У вересні минулого року ці діти пішли в перший клас. На жаль, дехто - до шкільних класів із закладеними мішками з піском вікнами.

І наші серця болять від того, що війна не припинилася, що з кожним роком конфлікт на сході України привертає дедалі менше уваги, особливо у світлі пандемії та нових соціальних катастроф, що люди звикли до інформаційних зведень із району ведення бойових дій, звикли, що майже щодня гинуть люди….

Утома від війни – це дуже страшна й небезпечна річ. А наразі немає жодних підстав вважати, що війна закінчиться або навіть з’являться передумови для її завершення. Невже насильство стало нормою для тисяч дітей, які мешкають у зоні конфлікту? Вони бачили війну своїми заплаканими очима, жили під обстрілами, були ізольованими від суспільства і своїх однолітків під час бойових дій. У багатьох тепер психологічні проблеми — замкнулися в собі, бояться військових та важкої техніки, часто вередують і мають погляд дорослої людини…

Ми мріємо й хочемо повернути Україні Донбас без танків! Докладемо всі зусилля для здійснення дитячих мрій щодо збереження цілісності України та квітучого й щасливого її майбутнього! Мирного всім неба над головою! Адже саме цей яскравий, сповнений мрій, тепла й щастя дитячий світ, його безпека, незалежність, суверенітет нашої країни – це головна мета всіх українців!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Добропілля 2014 Текст Історії мирних діти обстріли безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій