Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Лілія Миколаївна Салонська

«Тепер розуміємо, що таке фраза: «Бажаю мирного неба»

переглядів: 1843

Війна – це труднощі спілкування з рідними, друзями. Це страх втратити рідних і близьких людей.

У нас була дача, я приїжджала з Донецька... Вранці прокинулася від сильного гуркоту бойових дій, які проходили в Торецькому. Зазвичай десь далеко лунали постріли, а в ту мить зрозуміла, що це зовсім поруч, під Горлівкою. У нас в окрузі падали снаряди... Бачили, як злітала земля. Після цього спостерігали наслідки обстрілів у вигляді розбитих дахів, зруйнованих парканів, пошкоджених будинків.

Найбільше запам’ятався страх під час обстрілів і після них. Виробився своєрідний інстинкт на різкі звуки: від найменшого звуку здригалися і думали, що знову почався обстріл.

Оскільки відбувалися бойові дії, намагалися дотримуватися правил безпеки. Проходили тренінги, дивилися на снаряди наживо й на рекламних брошурах. Намагалися ходити тільки тими дорогами, які знали, нікуди не звертаючи. Оскільки крок вліво або крок вправо міг бути небезпечним для життя.

Були труднощі спілкування з рідними та близькими, але в усьому поганому завжди знаходиться хороше. Тут, у Новгородському, тепер робота, спілкування, розширилося коло знайомих. Раніше на дачу приїжджали й виїжджали, нікого не знали, а тепер багатьох людей із селища знаємо.

Якщо раніше фраза «бажаю мирного неба» була стандартною і за нею нічого не стояло, то тепер розуміємо, що це таке. Наші предки переживали війни, революції, а ми жили в такий час прекрасний... У той час були якісь труднощі, але ніхто голий і голодний не ходив, і був мир. Раділи, що не переживали ті важкі часи, а тепер і наше покоління це переживає.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних жінки переїзд зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення літні люди (60+)
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій