Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Максим і Юлія Шепельські

«Одразу пил, мене оглушило. Підняв штанину, думаю, все зрозуміло, поранило»

переглядів: 908

Максим Шепельський, 16 років:

Одразу пил, мене оглушило. Підняв штанину, думаю, все зрозуміло, поранило

Ми з другом пасли кіз. Почалася десь далеко стрілянина. Потім з нашого блокпоста, який від нас недалеко, почав бити ніби як міномет. Ну ми пасли собі спокійно, все нормально. Потім прилетіла міна до знайомого дядька. Ми пішли, подивилися, повернулися назад. Я подзвонив додому, сказав, що ми йдемо. Не встиг повернути голову – одразу пил, оглушило, у вухах пищить. Підняв штанину, думаю, все зрозуміло, поранило. Друг начебто нормально, встав, ми пішли.

Потім викликали швидку. Швидка відмовлялася їхати, тому що стріляли. Але все-таки приїхала швидка, ми поїхали в лікарню.

Одразу пил, мене оглушило. Підняв штанину, думаю, все зрозуміло, поранило

У лікарні мене допитували, де ми були, як так вийшло? Навіть задали питання, що звідки летіло? Але я і сам не знаю, звідки воно летіло. Такий виразний звук – бум! І тиша, і одразу все замовкло моментально.                                                    

Якщо чесно, я розгубився. Що робити? Навколо кози – половина пішли, половина лежать. Я намагався йти, але мене ніби щось тримало. Підняв штанину – побачив, що поранило.

Сестра перев’язала рану мені. Другові теж чиркнуло по коліну, ще трішечки – і в чашечку влучило б. У мене середньої тяжкості поранення, сказали, один осколок у зв’язки пішов, a інший – під нерв. Сказали, що якщо «ми витягнемо з-під нерва, то можеш залишитися без ноги».

Одразу пил, мене оглушило. Підняв штанину, думаю, все зрозуміло, поранило

Буває, коліна крутить, болять на погоду, коли похмуро. Зняли гіпс, я почав розробляти, потихеньку ходив. Спочатку по дому з паличкою, а потім нормально. Давав навантаження. На велосипеді розробляв потихеньку – і нормально почав ходити.

На навчанні фізкультура – там розробляю. Інші хлопці перекат роблять, а я стою. Фізрук не зрозумів, каже: «А що ти стоїш?». Я кажу: «У мене осколкове поранення». «Коли ти встиг?» І сказав: «Перекат не робиш, не присідаєш, а бігати можеш». Тим паче лікарі говорили бігати, але не сильно.

Я хочу передати велике спасибі Рінату Ахметову за те, що він оплатив мені операцію, оплатив путівку. Я навіть не знаю, як і пояснити, мені дуже подобається тут. Хоч як-небудь відпочити від бойових дій. Коли я був удома, лягав спати десь о 10-11 годині ночі, тому що стрілянина була. А тут я рівно о 9 лягаю і нормально. І не переживаю, що стріляють.

Старша сестра Юлія:

Одразу пил, мене оглушило. Підняв штанину, думаю, все зрозуміло, поранило

 У нього осколкове поранення, і кожен місяць у нього накопичується рідина в колінному суглобі.

Тоді я була вдома. Максим пас з другом кіз. І почали стріляти дуже сильно. Максим постраждав. Його поранило, ну і друга його теж поранило. У друга витягли всі осколки. А ось Максиму один витягли, а інший залишився в нозі. Пам’ятаю, що я обробляла їм рани, намагалася першу допомогу надати.

Майже щотижня такі випадки у нас. Летять осколки, снаряди. Потрапляють у будинки. Страждають люди. Нашому Максиму просто пощастило, народився в сорочці.

Нам запропонували поїхати [в санаторій], Максима реабілітувати. Нам зателефонували з Фонду Ріната Ахметова і запропонували – ми погодилися. Не впоралися б самі. Якби не допомога, я не знаю, що б зараз було.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Торецьк 2015 Відео Історії мирних
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій