Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Юлія

«Спочатку все нагадувало шоу, а потім переросло в страх»

переглядів: 807

Це почалося у 2014 році, на початку літа. Спочатку нагадувало якесь шоу, а потім раптово переросло в страх. Життя була звичайним, усе, як завжди. І плани були на літо, на наступні роки, але потім раптово все змінилося.

Я, напевно, ніколи не бачила стільки військових, не чула вибухів і стрілянини. Для мене все було новим. Ми залишили місто. Мене і моїх дітей – своїх трьох онуків, вивіз свекор.

Я взагалі ніколи нікуди далеко не виїжджала, завжди була поруч із батьками, разом із ними жила. Батьки мої не могли виїхати, тому що батько дуже хворий, він прив’язаний до місця. Для мене був шок: зібрати дітей, взяти одну сумку й переїхати в інше місто.

Ми жили біля будівлі СБУ, я чула дуже багато. У ту мить, коли ми сідали в машину, я бачила, як військовий біг за кимось. Не знаю, що там відбувалося. У такі моменти спрацьовує захисна реакція. Ти начебто все чуєш, проте починається якийсь ступор, ти не віриш у це, тому що зовсім недавно ти стояв і радів життю, як усе добре. Потім таке відчуття, ніби це не справжнє, навіть вибухи. Ми чули щодня постріли, стабільно у якийсь період дня, в обід, як черга. Воно все здається нереальним.

Із сусідами ми не говорили, трималися сім’єю. Мої батьки, діти – усі ми були в квартирі, ніхто не вірив у те, що відбувається, ніхто не розумів, що відбувається, навіщо це робиться. Люди продовжували жити звичайним життям, ходити в магазин.

До води, їжі доступ був. Люди працювали, але були випадки, коли щовечора ти сидиш і дивишся новини, а там кажуть, що буквально на цій вулиці, якою сьогодні ти міг пройти, вбили жінку або чоловіка. Подробиць ніхто не описував. Таких випадків було багато. Якщо знаєш, що таке можливо, не хотілося цьому піддавати себе, рідних і близьких. Дітей у садочки не водили, боялися.

Ми виїхали, і особисто для мене розставання з батьками було найважчою миттю. Тому що я знала, що вони там залишилися. Розуміла, що не зможу їх бачити постійно. І я стала усвідомлювати, що ми, люди, не захищені, наші життя не цінні. Будь-якої миті може щось трапитися, навіть якщо ти знаходишся вдома, начебто під захистом. Шкода, що батьків не можу забрати. Але я не планую повертатися.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій