Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Аліса Олексіївна

«Скільки горя нам принесла ця війна…»

переглядів: 1012

Мешкала і проживаю в Маріуполі постійно. До війни були батьки, але вже померли. Була донька, яка в 32 роки померла від раку, у неї залишився син. Я сама, чоловік помер два роки тому від інсульту. Життя не дуже хороше.

До війни ми займалися саджанцями, їздили з ними і до Донецька, і по всій Україні. Батьки жили поруч, життя було хорошим, а зараз війна перевернула все.

З першого дня війни стало жахливо. Був обстріл, ми йшли, а по нас стріляли. Це просто жах. Вбило чоловік п'ять, будинки були зруйновані. У мене побило дах та веранду. Ми сиділи у підвалах щодня. Вони розпочинали з десятої години. Було таке, що нехай Бог милує.

Мій чоловік був після інсульту, з маленьким онуком бігав у підвал, а там сходи. Ми його туди затягували та витягували назад.

Роботи немає. Війна змінила багато чого, вплинула на здоров'я. Скільки горя принесла ця війна!

Я хотіла б все це забути. Пам'ятаю, як залізла на кухні під стіл, а чоловік сидів поруч, він не міг ховатися. І чуємо страшний гуркіт. У нас підняло дах. Я вийшла надвір, а там такий крик! Через хату вбило хлопчика. Ой, Господи! Снаряд влетів у вікно. Всі залишилися в коморі, а він забув вимкнути ноутбук, побіг – і пряме влучення у серце. Це таке горе... Я дуже добре знала цього хлопчика.

Коли мешкав чоловік, він як інвалід другої групи отримував гуманітарну допомогу. Вона відігравала велику роль для нас. Тоді було складно кудись виїхати. Дай Боже здоров'я Рінату Ахметову, що він допомагав. Тут усі про це скажуть. Ми навіть писали йому подяку від нас.

Я мрію, щоб був світ, щоб ми їздили у гості один до одного. Найголовніше – щоб був мир та здоров'я, а решту зробимо самі.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь Текст Історії мирних жінки чоловіки діти зруйновано або пошкоджено житло обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я робота їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій