Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Станіславівна Щербань

«Найстрашніше у своєму житті я вже пережила – загибель сина»

переглядів: 775

Кордон між сторонами збройного конфлікту пройшов по вулиці Верхньоторецька, розділивши сім’ї та життя людей. У родині Тетяни Щербань сталося непоправне – під обстрілом у Донецьку загинув її син.

Війна почалася ще зі Слов’янська. Але розуміння не було, здавалося, один день – і все закінчиться. А коли виходили зі Слов’янська на Донецьк, через наше селище багато машин їхало. Це вже внесло тривогу, метушню.

Під час першого обстрілу я була на роботі в Ясинуватій. Тоді почався обстріл від блокпоста ДПС, який на трасі знаходиться. Було не просто страшно, жахливо страшно. Тому що, коли ти живеш мирним життям, про війну тільки читаєш, дивишся, чуєш із розповідей. А тут реально розумієш, що б’ють важкою зброєю. Страх, звичайно, неймовірний.

Будинок у понятті будови у нас постраждав незначно. Але будинок у понятті сім’ї постраждав непоправно. Загинув мій молодший син, йому був 31 рік. У той день у 2015 році він був на роботі в Донецьку. Тоді вулицю Університетську обстріляли, п’ятачок мирних будинків. І першим же снарядом, прямим влучанням була вбита моя дитина.

Наше селище сторони конфлікту поділили навпіл. Просто по вулиці розділили, розділяє невелика лука розміром метрів 700-800. На тому боці залишилися рідні, близькі, знайомі.

І ось, коли починають стріляти, ти розумієш, що ти бачиш. Якщо починається в окрузі обстріл, ти чекаєш СМСочки від своїх, що вони живі, чи хоча б порожню СМСку. Якщо СМС надіслали – значить, усе добре. Точно так само й ми.

У мене два сини і дві невістки було. Кожен жив своєю сім’єю. У 2014 році вся моя сім’я, включно зі мною та чоловіком, моїми невістками й моїм сином залишилися без роботи. Діти працювали на ДМЗ. Далі проблема: їхати, не їхати, залишатися? І пішли біди й перемоги. Виїхали до Слов’янська старші. А туди вже втік увесь Донецьк. Половина області, як то кажуть. Роботи там як такої немає. Чоловік ще якийсь час попрацював, потрапив під обстріл, надивився трупів і сказав: «Нікуди більше не поїду». Я залишилася без роботи зразу. Моє підприємство в перші ж місяці розбомбили. Далі виживали, як могли.

Наше селище виявився з початку війни закритим. Не було ніяких магазинів. Це зараз уже можна сказати, що все налагодилося, а тоді неможливо було навіть хліб купити. Як тільки привозила машина хліб – починався обстріл. Потім у нас рік майже не було води, півроку ми жили без світла.

У нас є легковий автомобіль, куплений 15 років тому. І всі сусідки-бабусі носили мені копієчки й записки, що купити. Я завжди до Костянтинівки їздила в один і той же магазин, щоб мене там запам’ятали. Купувала 100 грамів ковбаски, пів кілограма цукру, 200 грамів маргаринчику...

Найстрашніше у своєму житті я вже пережила – загибель сина. Немає таких слів, якими можна це висловити. Мене вже вбили.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2015 2021 Текст Історії мирних жінки 2015 переїзд психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення робота внутрішньо переміщені особи обстріли Донецька 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій