Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Попова

«Найбільша мрія – щоб відновився мир»

переглядів: 671

12 вересня 2014 року був перший обстріл села Славне Мар’їнського району. У цьому селі я виросла, там жили мої батьки. Від цього дня наше життя було розділене на «до» і «після». Так для мене почалася війна на Донбасі.

Ми не постраждали фізично, але це торкнулося нас морально й матеріально. Мій будинок не був зруйнований, я живу у Степовому. Але постраждав будинок батьків у Славному, і з того часу вони живуть разом зі мною. Були обстріли Степового, і ми спостерігали воєнні дії. Хвилювалися, ховалися.

У будинку, де я живу, є хороший підвал. Ми ховалися і в будинку в кімнаті, де немає вікон. У підвал ми не спускалися, тому що була боязнь, що нас там засипле. Ми сиділи в будинку, ховалися під час будь-якого бомбардування. Чекали, коли все скінчиться.

Ми постійно перебували тут, нікуди не виїжджали. У той час я працювала в сільській раді секретарем, і через службу мені було нікуди виїхати, не було можливості й необхідності.

Безпека – перше, що постраждало. Тому що при бомбардуваннях яка може бути безпека? Води в селі не було років зо два. У нас була тоді гуманітарна допомога, привозили бутильовану воду. У школі стояли великі цистерни з водою. Потім нам полагодили водогін, зараз, слава Богу, вода є. Була пошкоджена й електролінія.

Продуктами харчування нам надавав допомогу Фонд Ріната Ахметова. На той час перша допомога була для пенсіонерів, потім категорії трохи розширилися. Я теж потрапила в одну з категорій, тому що в мене було двоє неповнолітніх дітей, і я виховувала їх сама. Мої батьки – переселенці, 65+, вони отримували тут теж від Фонду Ріната Ахметова допомогу. Ця допомога значно полегшувала нам життя. У цей же час ціни на продукти злетіли, і до того ж тут була й залишається досі проблема поїхати скупитися в місто, автобуси ходять дуже рідко й нерегулярно. Так що ця допомога була дуже великою підмогою.

Найголовніше – щоб закінчився цей конфлікт. Це найважливіше, про що мріємо вже сім років, щоб ми повернулися до нормального життя. На нас це дуже негативно вплинуло. Навіть у пересуванні та в спілкуванні, все-таки там [на тому боці] залишилися родичі. Уже скільки років ми не бачимося, тільки телефонуємо один одному.

Найбільша мрія – щоб відновився мир і все нормалізувалося.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Степове 2014 Аудіо Історії мирних 2014 переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій