Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Жило

«Салюти та грози все ще лякають мене»

переглядів: 635

Війна – це страх, жах, біль, втрати.

До війни життя була сонячним, веселим, жити і прокидатися було не страшно. Не страшно ходити вулицями, виходити з дому.

Перший день війни – це дуже запам'яталося. Вечір, ми з чоловіком у друзів в гостях і відбувається щось, що нагадало землетрус.

Відключився весь мобільний зв'язок і світло в деяких районах міста. Був нездоланний страх і нерозуміння, що сталося. Немає можливості додзвонитися близьким, і ти не знаєш, що там на вулиці. Пізніше ми дізналися, що був підірваний міст між Горлівкою та Дзержинським. Наступного дня були скинуті снаряди з літака. Це було ще страшніше.

Салюти та грози все ще лякають мене

З рідними ми тоді говорили про те, що треба берегти себе і перебувати в безпеці.

Активно велася підготовка підвалів і бомбосховищ, все місто брало участь. Несли воду, речі. Пізніше ми всі стали розбиратися в снарядах: де летить, через скільки буде вибух. Навіть школярі розуміли це. Хіба коли-небудь ми взагалі могли подумати, що будемо жити під час війни...

У Дзержинську (нині Торецьку) тепер часто немає води місяцями, вода надходить з Горлівки, у нас загальний водопровід, але все це знаходиться на лінії розмежування, тому люди весь час страждають без води. А як шкода літніх людей і сім'ї з маленькими грудними дітьми! Захисту і безпеки в пересуваннях не було. Страшно було добиратися на роботу і з роботи.

Мої бабуся з дідусем отримували гуманітарну допомогу, найбільше рятував нашу сім'ю Фонд Ріната Ахметова.

Я думаю, що найбільше допоміг жителям саме Фонд Ріната Ахметова – і продуктами, і скільком діткам допоміг реабілітуватися від наслідків війни.

Після всього пережитого особливо страшно було перебувати вночі одній під час війни. Чоловік працював у нічні зміни – я дуже боялася спати і залишатися одна. Як тільки починався обстріл, я була у ванній, в найбезпечнішому місці в нашій квартирі...

Салюти та грози все ще лякають мене

Тільки через два роки, як переїхали до Маріуполя, я стала спати спокійніше. Але все одно, салюти і грози все ще лякають мене. Певний час я навіть лякалася грюкання дверей машин. Напевно, після пережитого до кінця вже не відчуваєш себе в цілковитій безпеці – заважає почуття страху, що в будь-який момент все може повторитися і початися ще гірше.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Торецьк 2014 2016 Текст Історії мирних переїзд обстріли вода перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій