Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Каравановіч

«Зрозуміла, що на цю вакханалію дітям дивитися не можна»

переглядів: 806

Я — історик за освітою, за плечима понад 20 років педагогічного стажу. Хороша робота, трикімнатна квартира в центрі шахтарської столиці. Спочатку народилася дочка Катя, через п’ять років – син Матвійко. Життя вирувало.

Я була в декретній відпустці, коли в Донецьку почалися ще не військові дії, але українська символіка полетіла з адміністративних будівель.

Зрозуміла, що на цю вакханалію дітям дивитися не можна, і разом з 8-річною донькою та сином, якому тоді ще й двох років не було, поїхала на хутір до Полтавської області.

Там вже чекала моя мама, яка трохи раніше виїхала, щоб почати висаджувати картоплю. І я поїхала їй допомогти. По лінії моєї мами вся рідня жила там. Там залишився будинок моєї бабусі. Тому вирішили поїхати туди, де є дах над головою.

Думала, побудемо на хуторі доти, доки все не стихне. Як розумієте, ми і до цього дня на хуторі живемо.

Звичайно, жодних «тривожних валіз», жодних документів, ну, крім паспорта та свідоцтв про народження дітей, я не взяла. Також як і теплі речі. Підгузки, горщик, іграшки, візочок для сина та мінімум літніх речей мені й Каті. Хто ж думав, що їдучи на травневі садити картоплю, ми залишимося на хуторі так надовго?

А в серпні зателефонувала вчителька Каті та сказала, що школа де-юре не закривається, а де-факто – ніхто вчитися не буде. Усі діти переводяться на дистанційне навчання.

І тоді до мене прийшло розуміння, наскільки все серйозно. Я зрозуміла, що в нас немає нічого, і навіть зимового одягу та взуття для дітей.

Благо, що з оформленням дочки до школи не було жодних проблем. На хуторі немає школи — вона в сусідньому селі. І директор прийняв Катю в четвертий клас без документів – я пред’явила лише її свідоцтво про народження.

Коли шкільне питання було налагоджено, почалося вимушене «заслання» нашої сім’ї. Причому я досі не можу прийняти й усвідомити той факт, що я і мої діти в одну мить втратили те, що нам належало по праву.

До листопада 2014 року держава ще не дала нам статус, тому і виплат ніяких не було.

Зрозуміла, що на цю вакханалію дітям дивитися не можна

Навіть дитячі виплати на Матвійчика мені стали виплачувати тільки з моменту звернення в Управління праці та соцзахисту. Тобто гроші, призначені мені на дитину з травня по листопад, просто «згоріли».

А коли я захотіла отримувати переселенські виплати на себе й дітей, мені було відмовлено, тому що на мене оформлений бабусин будинок. Але цю стару будівлю і будинком назвати складно. Дах тече, одна частина стіни покосилися. Ще б пак, адже хата повоєнної будівлі. У сільраді був складений відповідний акт, і нечисленні сусіди також підписали документ про те, що ця хата не придатна до проживання. Але однак в Управлінні мені відмовили. Зрештою опинилася з маленькими дітьми один на один у безвихідді та відчаї. Переселенських виплат немає й досі.

Я перебуваю на обліку в службі зайнятості, мені щомісяця платять 541 грн. Що на них можна купити? Хіба на ці гроші можна прожити сім’ї, де є діти? Я рада, що в мене є гектар землі, на якому я з мамою працюю з ранку до вечора. По-іншому ніяк не виходить вижити.

Людина звикає до всього... Я розумію, що більшості переселенців важко. Не хочу стояти з простягнутою рукою. Я лише хочу, щоб держава мені допомогла, надала дотацій на розвиток сільського господарства.

Коли я зрозуміла, що в Донецьк ми не можемо повернутися, я поговорила з донькою. Матвій ще маленький і багато чого не розуміє. А ось Катя...

Там у дочки була класна школа, вона займалася плаванням і хореографією, вивчала англійську мову, ходила на танці, вивчала риторику й займалася ритмікою. А тепер всього цього немає. Катя після розмови почала плакати.

Вона дуже любила нашу квартиру, свою кімнату. Тут у неї цього нічого немає.

Зате є щось таке, чого б я не змогла прищепити дитині в жорсткому ритмі мегаполісу. У нашому сьогоднішньому «засланні» дуже багато щирості, душевності, добра.

Дитячі хвилювання вилилися у вірші. Дівчинка почала писати. І навіть псевдонім собі придумала – Флора Лістова. На честь своєї улюбленої ляльки, яка вже чотири роки стоїть на полиці в Катиній кімнаті в Донецьку.

«Усі мої друзі та знайомі, із якими я підтримую зв’язок, говорять про те, що війна вплинула на їх дітей. Хтось замкнувся, в інших через страх почався енурез або проблеми з промовою. А моя Катюша свої хвилювання переносила на папір."

Спочатку вона диктувала, а я записувала. Пізніше вже сама писала. Знаєте, адже коли ми тільки приїхали на хутір, дочка розмовляла виключно російською мовою. Хоча я досконало володію українською, як і моя мама. А коли почала вчитися в місцевій школі, легко перейшла на українську і дуже полюбила мову. І все це завдяки вчителям.

Зрозуміла, що на цю вакханалію дітям дивитися не можна

Вона – одна з кращих учениць у своєму класі з української мови та літератури. Її поетичні рядки приводять в розчулення і захоплення бабусю, а мене вони насторожують. Тому що я бачу в цьому прояв стресу.

Вона пише настільки проникливі вірші, що я цього навіть боюся... Так, боюся, мені сьогодні страшно дивитися в завтрашній день... Підкріплюють лише діти та старіюча мама, і розуміння того, що зробила правильний вибір, що живу на своїй рідній землі й дуже сподіваюся, що наше життя неодмінно налагодиться.

Пам’ятки мого рідного краю, Славетні мої земляки ...

(публікується зі скороченнями)

Донецьк – моя маленька батьківщина,

Буремна зараз його днина,

Та вірю я, що неодмінно –

Переможуть розум й правда,

І замайорить над рідним містом

Жовто-блакитний рідний стяг!

 

Місто молоде і юне зовсім

147 йому ж бо років,

Та безліч має пам’яток:

Ботсад, музеї

Краєзнавчий і художній,

Цар-пушки монумент

І планетарій,

Парк кованих скульптур

І величезний Forest-Park –

Перлини то ландшафтного мистецтва,

Театри: оперний і драматичний.

 

Увіковічений навічно

Тут і «Шахтар»,

Й англієць Хьюз,

І соловей наш український,

Всесвітний тенор, оперний співак,

Його ви знаєте? Хіба не так?

Так! Це Солов’яненко славетний

Донецьку оперу він прикраша!..

 

А як же я забула

Про мільйон?!

Мільйон троянд –

Це візитівка міста!

Живі красуні

Розкішшю буяють,

З весни до осені

Всім серце звеселяють!

Flora Listova, травень, 2016 р. х., Ярихівка

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних жінки діти переїзд освіта обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій