Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Астхік Чобанян

"Після 24 лютого українці підтвердили те, що вони - незламна нація"

переглядів: 153

Чобанян Астхік, 17 років, 11-Б клас, Новосілківський академічний ліцей "Ерудит"

Вчитель, що надихнув на написання єсе: Мельник Лариса Василівна

Конкурс єсе "Війна в долі моєї родини"

Народилась я в прикордонному вірменському Тавуші, в районі, де почався рід Нігоянів, єдиний син яких віддав життя за ідеї українського народу.

Змалку я розуміла, що гуляти одною селищем - небезпечно, розуміла, що є “наші”, а є “вони” і також, на жаль,розуміла значення слів “війна” і “ворог”. І от мені виповнилось 5, і через нестабільну економічну ситуацію в країні і постійну небезпеку війни, моя родина була змушена покинути свій дім.

В дитинстві я слухала розповіді батька з війни, що була 30 років тому. Але знала, що війна триває досі. Пам’ятаю, як восьмирічну мене лякали новини з Майдану. Пам’ятаю як вже через декілька місяців після тої страшної зими, я писала листи українським воїнам і не розуміла, чому навіть тут війна. Ще пам’ятаю, як на уроках треба було писати що про Батьківщину, а я не знала, про яку з них писати мені, адже в мені - вірменська кров, кров батька, який ніколи не давав забувати рідні краї, кров предків ,які тікали від ножів молодотурків сто років тому і в той же час в мені - повага до українців, і, чомусь, така безмежна любов до країни, в якій я живу.

Коли я стала вивчати сучасну історію України, почала розуміти, наскільки могучий цей народ. Ні імперії, ні війни, ні геноцид не змогли його знищити. І, я впевнена, не знищать ніколи.

Ні один член моєї родини ніколи не бачив світ без війни. Для нас життя розділилось на “до” і “після” не в 2014, коли почалась війна на сході України, не в 2016 чи в 2020 ,коли загострювалися воєнні дії на моїй історичній Батьківщині і навіть не в лютому 2022 року. Так, 8 років тому ми зрозуміли ,що наш східний сусід - новий ворог людства і виклик цивілізації.

Після 24 лютого українці підтвердили те, що вони - незламна нація. Від кожної нової історії про героїчну боротьбу цього народу я отримувала натхнення йти вперед і вірити в майбутнє саме своєї країни.

Однозначно, для мене, як для вірменки України - повномасштабне вторгнення стало початком зовсім не дитячих роздумів. Аналізуючи героїчну боротьбу проти так званого “руского міру”, спостерігаючи за організованими діями українців, я вчилась, щоб колись використати це на практиці вдома. Але війна для мене, як і для всього народу України, почалась далеко не в лютому двадцять другого року.

За місяць до вторгнення я зі своєю шкільною подругою за власною ініціативою запустили програму “українізації дітей в школі”. Нашою метою було розказати дітям нашого ліцею про боротьбу і незламність українського народу. Але єдине ,що ми встигли - це провести невелику лекцію про Революцію гідності і зробити показ короткого відео, яке без цензури показувало події 2013-2014 рр. Це ми організували під загрозою повномасштабного вторгнення російських військ в Україну і хотіли, щоб діти розуміли, що цей сусід ніколи привітним до нас не був.

Сьогодні мир для мене означає повна перемога над ворогом. Ніколи не розуміла і не зрозумію тих, хто після усіх втрат дозволяє собі казати щось на кшталт “Хай всі кордони залишаються як є, головне- мирне небо”. Тисячі героїв загинуло не для того ,щоб хтось, сидячи в теплому безпечному будинку, писав в соціальних мережах, що війна - це погано, а мир - добре. Вже восьмий рік триває запеклий бій проти московського окупанта. І кожен з нас має робити все, аби війна закінчилась. І щоб закінчилась вона нашою перемогою.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Київська область 2022 Текст Історії мирних діти психологічні травми безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій