Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Любов Миколаївна Чорна

«Від снаряда полетів сарай у невідомому напрямку разом із живністю»

переглядів: 617

Мешканка селища та її чоловік постраждали від постійних обстрілів. Досі вони чують, як стріляють на околицях. І живуть із надією на те, що коли-небудь війна закінчиться.

У 2014 році я працювала на пошті, і ми чули ці вибухи «бух-бух». Донецьк обстрілювали. Це було перше відчуття війни, так би мовити, квіточки. Улітку в нас селищем почала їздити воєнна техніка, а передова була аж біля траси на Красному Партизані.

Тоді я ще розносила пошту. Ішла околицею Верхньоторецька й потрапила під обстріл. Тоді стріляли та влучили в селищну раду, розбомбили її. Коли я з краю прийшла, побачила, що магазин поруч постраждав теж. Там взагалі в дах влучило.

Постраждав і мій будинок. У мене з двох сторін снаряди лягли, бо в нас був блокпост поруч. І будинок стоїть, як на провулку. Із того боку, де в нас водопровід, перебило його разом із деревами. А з боку двору був мій чоловік, і його тоді осколками побило. І він сказав: «Я в лікарню не піду». Хоча потім він звернувся, і в нього дістали осколок із руки.

Від снаряда тоді полетів сарай у невідомому напрямку разом із живністю. Підвал, потім веранда, коридор, у будинку вікна вилетіли... Слава Богу, будинок встояв, хоча стіни почали потихеньку валитися.

Ще в кінці 2014-го – на початку 2015 року біля мене на руках була мати після двох інсультів і стара свекруха. Я тоді вирішила в лютому 2015 року вивезти матір. Свекруха відмовилася, але в неї проблеми з ногами, їй було взагалі дуже важко. Моя хоч якось після паралічу відновилася, вона й ходила більш-менш. Діти в мене виїхали тоді до Полтавської області, я її туди й відвезла. Поки я там була, мені в будинок снаряди прилетіли.

Так, по околицях стріляють вночі, аж скло тремтить... І коли були «хороші» обстріли, коли все це летіло, я стояла на ганку й дивилася, куди летить. До мене летить – значить, мені ховатися? І я починаю прикривати двері та в щілинку дивитися, куди ж летить. А сама думаю: «Чи не дурна ти, стояти та спостерігати? Треба ховатися».

Але все одно людина звикає до всього і в неї зникає загострене почуття страху. Коли я потрапила під обстріл, мені кричали: «Лягай, лягай!» А я не можу лягти. Я тільки голову втягнула [в плечі] та пригнулась. Ну немає в нас такого страху. І слава Богу, мене не пошматувало.

Самі себе налаштовуємо, що все буде добре, усе буде просто відмінно, все ж налагодиться в кінці кінців.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Верхньоторецьке 2014 2015 2021 Текст Історії мирних жінки 2014 2015 переїзд психологічні травми втрата роботи безпека та життєзабезпечення 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій