Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Зоря

«Осколок пробив лобове скло і потрапив водієві прямо в груди»

переглядів: 680

Луганчанка Ірина стала свідком жахливої ​​події і мало не загинула в автобусі під обстрілом. Залишившись в рідному місті, вона зрозуміла, що попереду - невідомість. А ще - неможливість покинути Луганськ через закриті кордони і блокпости.

Війна - це страх, напевно, в першу чергу. Невідомість, неясність свого майбутнього навіть у найближчу годину. В першу чергу це страх за своє життя, за своїх дітей, за близьких.

До останнього моменту не хотілося вірити, що це дійсно війна, що по місту можуть стріляти. Подумки, своїм серцем не погоджувалася з цим, навіть коли перші постріли були. На початку червня 2014 року, коли захоплювали прикордонну частину в кварталі Мирному, все одно не було усвідомлення, що війна прийшла.

 Коли почалися сильні обстріли Луганська (здається, це була середина червня), діти наші були в селі у мами, чоловік пішов ... Почалися сильні обстріли недалеко від нас. Я сиділа з ноутбуком перед вікном - і тут до мене прийшло розуміння, що це війна.

Військові дії бачити, слава Богу, не довелося. Єдине, випадок був, коли ми з чоловіком їхали на залізничний вокзал і потрапили під обстріл. Вибухи були страшні. Водій заїхав під великий міст-естакаду і зупинився, щоб перечекати обстріл. Всі, хто був у маршрутці, присіли, боялися - раптом щось розірветься, скло полетять. Останній вибух - міна приземлилася недалеко від маршрутки.

Осколок цієї міни пробив лобове скло і потрапив водієві прямо в груди, єдиний осколок. Весь автобус цілий залишився, ніяких пошкоджень, а водій загинув.

В той момент люди, звичайно, всі закричали, в паніці почали вискакувати з цієї маршрутки, впали на землю, не розуміючи, бігти кудись ...

 Дуже хотілося виїхати, але з іншого боку, страшно було їхати. З сусідами намагалися підтримувати один одного, наскільки можливо. Молитва на ніч - без цього просто не лягали.

 Багато хто поїхав, залишилося нас тут дуже мало. Зараз ми так не спілкуємося, як в 2014 році, коли не було електрики, зв'язку, коли пішки ходили, щоб дізнатися, чи все там добре, чи всі живі-здорові, ні до кого нічого не прилетіло. Мені здається, що ці відносини, підтримка - це те, що найбільше запам'яталося. Ми тут трималися один за одного, намагалися допомагати в усьому, виручати чим могли. Мій брат і сестра жили тут, в Луганську, ми могли часто бачитися.

На даний момент [2021 рік] проблем з продуктами, харчуванням, водою немає. У Луганську, слава Богу, досить безпечно, обстрілів немає. Тільки обмежена свобода пересування. Не можна, коли хочеш, виїхати на підконтрольну територію України. 

Мрію, щоб прибрали блокпости, і ми могли їздити, куди, коли і скільки хочемо. На даний момент це актуально. А мрія побільше - це мир в Україні. Щоб близькі твої були живі-здорові, щоб все у них було добре. Це для них щастя. Тобто бачити близьких мені людей теж щасливими, щоб все у них виходило в житті.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Луганськ 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій