Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Панчук

«Осколки розлетілися на всі боки, поранило нашого друга»

переглядів: 808

Ми з чоловіком – місцеві жителі Авдіївки. У 2014 році ми відкрили невеликий затишний заклад під назвою «Чай і кава в Ігоря», де всіх пригощали ароматними гарячими напоями. Ігор вважає, що зварена в турці (як у нього) кава набагато смачніша зробленої машиною. Навіть зерна для напою він намагається подрібнювати в ручній кавомолці, хоча має і електротехніку.

Із початком збройного конфлікту на Донбасі ми прийняли важке для себе рішення – залишитися і нікуди не переїжджати. Причин було кілька. Перша – усе нажите за життя майно, і зокрема кав’ярня, у яку ми вклали всі кошти й душу, знаходилося в Авдіївці.

Друга причина – не було страху за доньку й онука. До цього часу дочка вже була заміжня, і разом із сином знаходилася в безпеці в передмісті Сеула (столиці Південної Кореї). Дочка кликала нас до себе, але ми відмовилися.

Крім того, в 2014-му багато, і ми в тому числі, думали, що війна – це ненадовго, і тому розраховували пересидіти в місті.

Але кількість і масивність артобстрілів не тільки не зменшувалися, а й часом ставали масштабнішимий убивчими.

28 січня 2015 року снаряд приземлився просто біля нашої кав’ярні. Ігор тієї миті розмовляв з одним на вулиці, я ж перебувала всередині. Тоді вже тривалий період в місті не було світла, а через часті влучення в багатоповерхівки у квартирі жити було небезпечно, тому ми на якийсь час оселилися в себе в кав’ярні.

Осколки від розриву снаряда тоді розлетілися на всі боки: влучили в дерево, поранили чоловіка на вулиці, а Ігоря дивом не зачепило.

Кафе наповнилося димом, осколки в стінах. Коли міна прилетіла, друга дуже поранило осколками – у нього живіт розпорений, кишки назовні – я швидко ганчірки якісь винесла перев’язати його. На ту мить тут стільки мужиків стояло – усі злякалися і втекли...

Тоді «швидку» викликати було нереально: заправки не функціонували, мобільний зв’язок працювала погано... А тут саме повз проїжджав знайомий, він відвіз пораненого хлопця в лікарню, і його врятували.

На пам’ять про той страшний день у стінах закладу залишилося багато дрібних осколків, які, щоб не псували інтер’єр, Ігор прикрив деревними дисками. Про криваві події нагадує і самовар, який отримав серйозну вм’ятину через осколок боєприпасу.

Після цього випадку ми вирішили не випробовувати долю: забили вхід у свій пошкоджений заклад фанерою і дошками, вивезли, що можна було. Переїхали жити в кафе до друга, і повісили вивіску, адресовану мародерам, яку часто потім фотографували вітчизняні та зарубіжні журналісти: «Мужики! Я порожній! Прошу вас, не ламайте! Світ!».

Однак забитим «Чай і кава в Ігоря» простояло недовго. Коли в Авдіївці стало тихіше, ми знову повернулися в кав’ярню – відновлювати і далі працювати.

Жахів військового часу не зміг пережити наш домашній улюбленець – через артобстрілив кота двічі стався інсульт, і його не стало.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Авдіївка 2014 Текст Історії мирних 2014 психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення робота
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій