Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталя

«Дуже хочеться забути побачені руйнування та вбитих»

переглядів: 737

Мешканка Краматорська пережила обстріли міста, перш ніж його залишити. Досвід переселенки загартував. Додому вона повернулася, повіривши в себе. Зараз у планах – втілити в життя всі відкладені через війну мрії.

Коли почалася війна, я, мої рідні й сусіди намагалися не обговорювати ситуацію, тому що в кожного була своя точка зору на те, що відбувається. Переважно говорили про побутові питання: вода, електрика, де що зберігати, де набрати воду, де зливають воду з труб в період опалення і як її набрати.

Можу зазначити, що всі ці події зміцнили мене в моїх поглядах і зробили більш міцними відносини в родині. Хоча, звичайно, дуже хочеться забути всі наші суперечки про те, хто стріляє. А також руйнування й тіла вбитих в моєму кварталі.

Був час, коли я жила сама у квартирі. Щоночі були чутні обстріли. Тому в мене завжди стояли зібрані валізи, щоб якщо що – хапати й бігти. Вище поверхом хтось ломився в чиїсь двері. Я лежала на ліжку подалі від вікон, і мені було дуже страшно. Здавалося, що можуть прийти за мною. Може, хтось розповів про мене те, що могло б мені нашкодити...

Усе-таки, потім я виїхала в Житомирську область. Як мене там прийняли – запам’яталося мені найбільше. Мені допомогли пережити і час безробіття, і безгрошів’я. Через два з половиною місяці я повернулася додому й вийшла на роботу. Я не відчуваю себе в цілковитій безпеці, роздумую про «тривожну валізку». У мене є маленька дитина, і я зараз більше переживаю, ніж у 2014 році.

Мрію купити квартиру й поїхати відпочивати за кордон. Маю велику надію, що закінчиться коронавірус і можна буде реалізовувати плани, не побоюючись за життя своїх близьких. Після всього пережитого я більше повірила в себе, зрозуміла, що люди можуть добровільно допомагати. Є багато безкорисливих і відкритих людей.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Краматорськ 2014 2021 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд внутрішньо переміщені особи
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій