Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Юлія Кучерук

«Ніколи не думала, що мої діти будуть жити в такий час»

переглядів: 990

Моїй маленькій дочці Віолеті три рочки. Якщо десь сильно шандарахнуть, вона прокидається вночі, плаче, ми потім її заспокоюємо. Моторошно, звичайно, тим паче для дітей.

Ніколи не думала, що мої діти будуть жити в такий час

Коли я була маленька, ніколи в житті не думала, що мої діти будуть жити в такий час. Ми жили спокійно, гуляли, стрибали, бігали, а зараз дитину спокійно нікуди не відпустити, хоч тут і школа недалеко.

Ніколи не думала, що мої діти будуть жити в такий час

Уранці їх відводиш, після школи забираєш – хіба мало що. Страшно, звичайно, швидше б це все закінчилося, щоб можна було жити тихо та спокійно.

Ніколи не думала, що мої діти будуть жити в такий час

У 2014 році влітку я працювала на свинокомплексі. Я йшла на роботу, воно ж улітку рано світає, а діти вирішили провести мене до церкви. І коли літаки, винищувачі практично над дахом будинку пролетіли, діти дуже перелякалися. У той день я так і не пішла на роботу.

Я повернулася з дітьми додому, вони навіть по кущах ховалися. Дах постраждав, дуже все текло всюди: у залі, у спальні. Потім сторона від кухні з коридору відійшла й була величезна дірка, навіть дитина могла пролізти. Вікна повибивало, коридор був старий, там теж одне вікно вилетіло. Тут є міст, ось наш город і річка, там впав снаряд. І падав через дорогу, де ми живемо. Осколки застрягли в сусідів, пошкодили все.

Ніколи не думала, що мої діти будуть жити в такий час

Хоч до війни, хоч зараз – ми постійно перебуваємо в себе вдома. Зараз не можна спокійно сходити в магазин. Тебе зупиняють і постійно запитують, де твій паспорт. Без нього нікуди не можна сходити.

У моєї племінниці Аріни взагалі хата згоріла. Вони жили на іншій вулиці через річку. У них згоріла і хата, і все, що було всередині. Зараз у них немає свого житла.

Ніколи не думала, що мої діти будуть жити в такий час

Мрію, щоб були живі-здорові діти і швидше закінчилася війна. Це найголовніше. Така моя заповітна мрія.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Луганське 2014 2018 Текст Історії мирних жінки діти 2014 2018 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення сім'ї з двома і більше дітьми
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій