Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Миколаївна Фатєєва

«Незважаючи ні на що, я намагаюся бути щасливою»

переглядів: 575

З 2010 року ми з чоловіком працювали в Чорнобилі вахтовим методом. Два тижні перебували на роботі, два в Донецьку. Одного разу в поїзді у мене зав'язалася розмова з однією жінкою, ми розмовляли з нею до першої години ночі. Вона і її сім'я опинилися в центрі грузино-абхазького конфлікту. Життя розділилося на до і після. І хоча в її родині всі були живі, щастя не було.

Чоловік повернувся в розорений війною будинок, вона залишилася з батьками. Син підріс і переїхав жити до батька. Я тоді подумала: коли читаєш про військові конфлікти в газетах, здається, що це десь далеко і не можеш уявити, як це болісно боляче. Але через рік все те, про що розповідала жінка, стало моєю дійсністю. З тією тільки різницею, що мій чоловік був поруч.

Напередодні війни мені приснився сон, який я ніколи не забуду. Мені приснився наш будинок. Там було все дуже красиво, світло і затишно. Уві сні я підійшла до вікна і подивилася на вулицю. Два невеликих терикону, які знаходилися неподалік від будинку, чомусь стали величезними, як дві гори, і впритул наблизилися до будинку. Їх верхівки були покриті брудом. Блиснули блискавки, пішов дощ, а його краплі перетворилися в авіабомби і сипалися дуже густо.

Терикони затремтіли, їх верхівки у вигляді брудного потоку кинулися вниз. Я кинулася до виходу будинку, але він чомусь виявився не там, де зазвичай, а в кінці довгої, як коридор, кухні. Я озирнулася назад. За мною була стіна з величезних бетонних блоків, але виходу вже не було…

Я не думала, що туга по дому і колишнього життя може бути такою болісною, дорога додому такою довгою, а життєві обставини непереборними. Але, незважаючи ні на що, я намагаюся бути щасливою.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2021 Текст Історії мирних жінки обстріли безпека та життєзабезпечення обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій