Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександр Батенко

"Навчаюся на будівельника і вважаю своїм обов’язком відбудувати наш український Маріуполь"

переглядів: 171

Батенко Олександр, 16 років, учень другого курсу Маріупольского фахового коледжу 

Вчитель, що надихнув на написання есе: Шепеленко Олена Константинівна 

Конкурс есе "Війна в долі моєї родини"

24 лютого я прокинувся у себе в дома (місто Маріуполь ) вид звуків вибуху. Але я ще не розумів, що це почалася війна.

Потім до нас до дому почали з’їжджатися родичи та друзі, так як ми жили в своєму домі i тільки у нас був великий підвал. 

Звуки вибухів було чути все ближче i вони ставали все частіше. Цього дня ми залишились ночувати у підвалі. Наступного дня відключили світло і ми сиділи в повній темряві. Було дуже холодно і страшно.

Через два дні ми вже не змогли вийти з підвалу, через постійні вибухи. На ті декілька хвилин, які ми подіймалися на гору, я бачив як горіли сусідні дома, дома моїх друзів , а я ні чім не міг  допомогти. 

Через два дні відключили воду та газ. Їжу прийшлось готувати на вогні біля підвалу. Так ми всі разом просиділи до 15 березня. 

І коли вже зовсім не було сил витримувати звуки вибухів, не стало що їсти, ми вирішили виїжджати у бік України.

Коли ми їхали все навкруги горіло, люди тягнули їжу з вже розграбованих і згорілих магазинів. 

В машині нас було 5 чоловік, мама, її сестра, і нас 3 дітей. Виїжджали ми вже через Російські блокпости. На Запоріжжя нас не пустили( були бої), і нам довго прийшлось об’їжджати поки ми не доїхали до першого Українського села. Переночувавши, наступного дня, ми виїхали у Дніпро. 

Після переїзду в моєму житі все змінилося, в Маріуполі залишилися мої бабусі і дідусь, мої друзі  роз'їхалися по всім країнам, вдома  довелося залишити улюблених домашніх тварин ( кота та собаку). 

Після переїзду я ще довго не міг спокійно спати, мені снилось що я досі у підвалі, не можу з відти вибратися, що це жахіття ніколи не закінчиться і ми не зможемо виїхати на Українську сторону.

Я не хочу звикати жити у новому місті. Не хочу починати нове життя , навчання у новому місті, я хочу повернутися до свого найулюбленішого Маріуполя. Я вірю, що ми обов’язково повернемося до нашого міста і відбудуємо ще красивіший Маріуполь. 

Я навчаюся на будівельника і вважаю своїм обов’язком відбудувати наш Український Маріуполь. 

Мир - це те життя, яким ми жили до 24 лютого. Ми дружили, ми навчалися, ми відпочивали, ми мріяли, ми подорожували. Я вважаю, що завдяки нашим Українським воїнам ми зможемо повернутися до мирного життя. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних молодь переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода діти перший день війни Обстріли Маріуполя їжа 2022 окупація Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій