Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Маріам Айока Афолабі

«Насправді я не одразу зрозуміла, що почалася війна»

переглядів: 415

Афолабі Маріам Айока, 16 років, Загальноосвітня школа I-III ступенів №16, м. Краматорськ

Есе "Історія про день, коли війна почалася особисто для мене"

Насправді я не одразу зрозуміла,що почалася війна. Це було літо дві тисячі чотирнадцятого року. Тоді я тільки-но закінчила третій клас і думала про те, як проведу весело літні канікули зі своїми рідними та друзями.

Були теплі й сонячні дні, і здавалося, що ніщо не може порушити цей спокій. У ті часи часто можна було почути з розмов дорослих: «Знов стріляють», «Скоро й до нас дійдуть», «Чули, що вони вже скоро тут будуть»… Тоді я ще не розуміла, хто стріляє, хто скоро такий страшний прийде. Так, я бачила військову техніку та іноді чула постріли, але не звертала на це ніякої уваги.

Мені здавалося, що війна в наш час, у нашій країні – це щось неможливе. Тим більше, що змалечку моє місто здавалось надзвичайно великим та потужним. Таким, у якому тобі нічого не може загрожувати, у якому можна жити безпечно.

Я пам’ятаю Донецьк великим індустріальним містом. У ньому панувало життя. Часто ми з татом гуляли в парках у центрі міста, по бульварах. На дитячих майданчиках я часто знайомилася та грала з іншими дітьми.

У Донецьку був наш дім, який батьки завжди намагалися зробити кращим. На подвірї було багато квітів, дерев, кущів, посаджених мамою й татом. У центрі двору ріс великий горіх, тінь від кого лягала на весь двір перед будинком.

Навесні ми висаджували на городі різні овочі, а потім збирали врожай. Майже щотижня до нас приходили в гості наші родичі. Утім, як виявилось, щастя було недовгим.

Коли ми почули перші постріли, то одразу не повірили в це. Дорослі тоді казали, що місто захопили, і почалися бої за аеропорт. Складно це було уявити.

Автоматні черги лунали збоку аеропорту мало не щодня, а в передачах по телебаченню показували страшні картинки з розстріляними будинками, розбитими дорогами. Щодня називали кількість загиблих воїнів.

Знову ж таки здавалося, що все це відбувається не в Україні, а в якійсь іншій країні. Просто не хотілося в це вірити. Велике місто, у кому вирувало життя, яке було квітуче й щасливе, стало сірим і страшним.

Тато, щоб урятувати життя, вивіз нас до родичів. Через кілька днів тітка зі мною та троюрідною сестрою виїхали з міста. Ми їхали в Прикарпаття. Нам тоді сказали: «Їдемо до родичів у село, відпочинемо там улітку».

Для мене спочатку це була загадкова пригода, на яку  з нетерпінням чекала. Тоді я не знала, що додому не повернусь. Дорослі теж сподівалися на швидке повернення. Якби ж вони тоді знали те, що знають зараз.

Для мене війна почалась тоді, коли зрозуміла, що у найближчі декілька років ми не повернемось додому, що більше я не побачу друзів, свою родину в повному складі.

Це були скрутні часи. У дев’ ять років навчилася багатьом речам, зрозуміла, яким насправді є життя. Зрозуміла, що не все так легко, як здавалося, що потрібно докласти багато зусиль, щоб досягти душевного спокою та благополуччя.

Було дуже складно, та я багато чого навчилася. Знаю, як збирати сіно, як саджати овоч і їх збирати, як не заблукати в лісі. Усьому цьому і ще багатьом речам я навчилась у селі на Прикарпатті.

Зараз моя родина живе у місті Краматорську, яке стало мені рідним. Тут моя улюблена школа, друзі, однокласники. Тут я знов стала усміхатися й радіти життю.

Утім, коли вночі заплющую очі, я бачу своє рідне місто, за яким дуже сумую. Хочеться повернутися до свого ліжка, іграшок,подвіря. Саме відчуття неможливості повернутися болить у душі незагойною раною.

Тяжко було моїй родині, знайомим, друзям, усім тим, хто проживав на території військових дій, і хто звідти поїхав, рятуючи своє життя. І навіть зараз, коли пройшло майже вісім років, багато хто не зміг налагодити своє життя так, яким воно було ще до війни. Багато болю, горя і сліз принесла людям війна.

Шкода, що насправді цінувати починаєш тоді, коли щось втрачаєш. Для мене мир - це безпека й можливість бути собою, нічого не боятися, жити в рідному місті разом з рідними й друзями.

Я вірю в те, що скоро настане мир, що над моїм рідним містом замайорить жовто-блакитний прапор, вірю в щасливе майбутнє моєї України.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних діти переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення перший день війни обстріли Донецька Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій