Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Брюховець

«Війна, що налинула, викликала страшну хворобу»

переглядів: 952

Упоряджену трикімнатну квартиру в центрі Донецька я обміняла на занедбаний будинок в Мирнограді (до перейменування — Дімітров), а успішний туристичний бізнес – на хліб зі свинями й нутріями.

До розвалу Союзу я працювала інженером-електриком в одному з проєктних інститутів шахтарської столиці. У перебудовні роки, коли установа втратила свою актуальність, довелося шукати нову роботу. Пішла в туристичний бізнес. Спочатку була найманим працівником, пізніше відкрила свою фірму.

А потім почалася війна. У червні я разом із чоловіком Олександром, дочкою Христиною і сином Йосипом поїхали до друзів у Мирноград, що знаходиться в 60 км від Донецька.

Як і всі, тоді думала, що пройде тиждень-другий, усе владнається, і всією сім’єю повернуся додому. А прожили цілих 10 місяців. В одній кімнаті вчотирьох.

Але коли зрозуміли, що дороги назад немає, то стали замислюватися про власне житло в місті, яке нас прихистило. Недалеко від місця мешкання друзів знайшли занедбаний будиночок, а коли привели його в порядок, зробили ремонт і звели прибудову, переїхали.

Коли питання з житлом було закрите, з’явилося наступне – де і ким працювати? У Мирнограді населення всього лиш 50 тисяч, тут роботи і для місцевих немає, не кажучи вже про переселенців. Спочатку ми намагалися займатися виготовленням тротуарної плитки. Але цей бізнес не пішов. Ми почали займатися тваринництвом.

Війна, що налинула, викликала страшну хворобу

Налинула війна, і радикальні зміни в долі спричинили сильний стрес, і як грім серед ясного неба страшний діагноз – рак молочної залози.

Це було влітку 2014 року, якраз у самий пік війни. Хвороба розвивалася дуже швидко, тому я не зволікала з операцією. Було два шляхи: вмирати або жити. Обрала другий варіант. Нехай я зараз інвалід третьої групи, але я жива.

Війна, що налинула, викликала страшну хворобу

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд здоров'я обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій