Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Алла Олександрівна Смикова

«Сподіваюся, що найстрашніше вже позаду»

переглядів: 684

Я народилася в Мар'їнці, нікуди не виїжджала. До війни було чудове життя, у нас не стріляли, не гинули люди, не було руйнувань. Ми всі товаришували, працювали, виховували дітей. А тепер доводиться ховатися у підвалі.

Мені ніколи не забудеться перший обстріл Мар'їнки. Слава Богу, наш будинок не сильно постраждав, відновлювали лише дах та вікна. Нам допомогли відновити.

Наразі можу говорити про це спокійно, а раніше без сліз розповісти нічого не змогла б. Року півтора ми жили без води. Наш будинок знаходиться на околиці, від нас до кордону Донецька приблизно кілометр, це дуже небезпечна ділянка. Доводилося взимку під обстрілами їхати до центру Мар'їнки та набирати там воду.

Набереш, а потім їдеш і всю дорогу Богу молишся, щоби не потрапити під обстріл. Не раз доводилося падати на дорогу і чекати, доки все стихне.

Сподіваюся, що найстрашніше вже позаду. Досі немає відчуття, що ми у безпеці. Я живу у Мар'їнці лише тому, що батькам по 87 років і вони категорично нікуди не хочуть їхати, а я не можу їх кинути. Діти поїхали до Дніпра, там уже й онук народився. Їжджу, нянчу онука, потім їду няньчити батьків.

Про робочий стаж думати нема коли, бо в Мар'їнці роботи немає, а поїхати в Дніпро і покинути батьків теж не можу. Крім мене, за ними нікому дивитися.

Хотілося б забути все, прокинутися та сказати: «Фух! Мені наснився жахливий сон». 2014 року ми навіть виїжджали до сестри в Курахове, бо тут було неможливо перебувати. Тоді батьки отримували продуктові набори від Фонду Ріната Ахметова, і вони нас дуже рятували. Також допомагав «Карітас» та Червоний Хрест.

Мрію лише про мир, щоб усе було спокійно.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери 2014 переїзд зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення вода їжа розлука з близькими Обстріли Мар'їнки
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій