Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ганна Комарович

«Начебто сама Україна оплакувала свої землі, на яких була пролита кров»

переглядів: 313

Комарович Ганна, 14 років,

ЗОШ І-ІІ ступенів №24, місто Лисичанськ

Есе «Один день»

Все почалося одного літнього ранку. Ми з бабусею, як завжди, пили на кухні її фірмовий чай і снідали. Вона читала мені казки, а я сміялася та казала, що вона схожа на добру фею з книжки. На вулиці починали ранкову пісню пташки, танцювали дерева од вітру, гавкотіли собаки, і навіть сонячні промені гралися на моєму підвіконні, а наше невеличке місто тільки-но починало прокидатися.

Але в один момент стало тихо. Ні щебетання пташок, ні гавкіт собак, і навіть сонце ніби перестало світити так яскраво, як раніше. Саме у цей момент я уперше почула звук автоматної черги, і як пулі розрізають навпіл повітря.Куряву від вибухів, яка здійнялася над небом, і гучну сирену, звук якої врізався у мою пам’ять надовго.

Саме у цей момент я зрозуміла, що щось почалося, але не до кінця розуміла, що саме. Чому бабуся почала панікувати і комусь дзвонити? Чому я чую цю сирену? І чому ж саме почали кричати на вулиці люди?

Всесвіт ніби загудів для мене новими незрозумілими звуками. Батьки щось сперечалися з бабусею, кричали, плакали та казали якесь жахливе та незрозуміле для мене на той час слово «війна». В мене від цього слова пішла армія мурах по шкірі. Я відчувала у середині, що щось відбувається погане, але що саме?

Ми виїхали з міста у той же вечір.

Батьки казали, що все буде добре й не варто нервувати, але я розуміла, що вони не вірять навіть своїм словам. Що все не буде «добре», все тільки починається.

Через скло автомобіля я бачила, що звідкілясь йде багато диму, що горять поля, навіть ліса заполонило помаранчеве полум’я кровожерливого вогню. Нічне небо заполонили хмари, а жар вогню зробив їх начебто «червоними». А потім пішов дощ. Спочатку такий маленький, але потім такий рясний. Дерева ревіли од вітру. І навіть мені здалося, що начебто сама Україна оплакувала свої землі, на яких була пролита кров, начебто вона хотіла злити все погане зі свого краю. Злити увесь бруд, смуток і сльози інших матерів. Вона кричала від болю, але почути її могли не всі. І саме у цей момент я зрозуміла, що для мене почалася війна.

Прийшло те саме погане слово, яке я боялася почути ще раз. Воно наступало на наші землі і не шкодувало нікого.

Тато тихесенько сказав мені: «Не бійся. Ми українці, нас так просто не зламати». І тоді, дивлячись на вогняне поле, я благала, щоб ми перемогли, і я знов змогла повернутися до свого рідного міста. Я сподівалася, що ми переможемо. І ми перемогли. І ми переможемо знов!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Лисичанськ 2014 Текст Історії мирних діти переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій