Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Віктор Рідін

«На моїй пам’яті це вже третя війна»

переглядів: 1174

Уся вулиця постраждала, до єдиного будинку. На моїй пам’яті це — третя війна, яка триває вже п’ятий рік.

Вітчизняна війна. Ми пацанами були. Коли бомбардувальник летить, прожектора наведуть на нього, а нам же цікаво. Як почнуть лупити, а ми дивимося з вікна. Ось таке було.

У цій війні все мені цікаво було.

Потрібно було ховатися, а я, коли осколки летіли, перекривав дах. Чую – раз куля, друга куля, але я, як Чапаєв. Не візьмеш! Ось таке було.

Я впораюсь. Ми вже звикли. Ось навесні починаєш помідори висаджувати. І хоча я такий битий, але бух! – і ти вже починаєш здригатися. Це все на нервову систему впливає.

На моїй пам’яті це вже третя війна

Приїжджав онук із невісткою, хочеться ж їм і в сад піти подивитися. І раптом як почнуть лупити! Вони тікали в тамбур, ховалися. Збирали по банці куль, осколки від снарядів. Від снарядів я спочатку зберігав, потім повикидав.

Ми бігли з підвалу на подвір’я. Стоїмо, двері відкриті, забігли в гараж, і хвиля вибухова – раз! І по животі. Снаряд упав недалеко, біля коридору, вибив вікна, стіну зруйнував. Осколки летіли і в холодильник, і в стіну в коридорі.

Загинула людина через два будинки від мене, мій дорогий.

А мій одноліток, йому вже 89 років, сидів на балконі в коридорчику. І куля влітає йому в праве вухо та аж на тому боці [вийшла]. Йому зробили операцію. Живий. Я його провідував.

Сімнадцять років я один живу. Дружина померла, син помер, є онук і правнук. Онук відвідує мене. Зідзвонюємося, він продовжує династію коксохіміків. Я будував завод, син там працював начальником, онук зараз заступником начальника працює. І, напевно, правнук теж піде на завод.

У мене дуже хороший сад. Я все життя займаюся садівництвом. Займався господарством, по 300 курей тримав на шести сотках. Був такий час. А зараз трошки голубів всього лише.

Якщо починають бухати, бігаю в підвал. А куди дінешся? Нікуди ти не дінешся. Війна є війна. Мені здається, вона буде ще тривати, не закінчиться, я думаю. Моя думка така.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Авдіївка 2014 Відео Історії мирних пенсіонери втрата близьких безпека та життєзабезпечення літні люди (60+) малозабезпечені
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій