Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина Іванівна Господинчик

«Ми зрозуміли, що життя може обірватися будь-якої миті»

переглядів: 599

Перший день війни кожного з нас застав неочікувано. 11 травня [2014 року] ми з чоловіком були в онкологічному диспансері, його поклали в лікарню 7 травня. А вже 17 липня того ж року все сталося в нас у селі. Це були перші дні війни в нас, бойове хрещення села Первомайське. Тоді відбувалися події в Карлівці, Первомайському, Пісках і Донецьку. Так нас застала війна.

Наш будинок незначно постраждав. Було пошкоджено дах, нам його замінила держава за рахунок обласного бюджету.

За час війни я поховала чоловіка. У нього була онкологія, а війна ще додала... (плаче). 29 вересня 2014 року на нашій вулиці було пряме влучення в будинок, чоловік не міг дихати цим повітрям, у нього був рак легенів. Це було страшно…

Ми поїхали в Запорізьку область на шість днів, а коли повернулися, через п’ять днів він помер. Я більше нікуди не виїжджала. Дочка виїхала до Запоріжжя, вона там працювала. Я вже на пенсії. Удома було дуже страшно перебувати, тому, коли летіло під час сильних обстрілів, я ховалася в підвалі в сусідів.

Війна вплинула на нас і у фінансовому відношенні, і здоров’я дуже підкосило, з’явилося багато хвороб, особливо цукровий діабет.

Кажуть, що до всього можна звикнути, але до цього – ні. Зараз стало трохи тихіше, спокійніше, але ми відчуваємо кожен постріл. Зараз не порівняти з п’ятнадцятим, шістнадцятим, сімнадцятим і навіть вісімнадцятим роками, але все одно буває таке загострення, що в будинку тремтять вікна. Але воно терпиме і не летить в село.

Ми зрозуміли, що життя може обірватися будь-якої миті.

У 2015 році нам почав давати гуманітарну допомогу Червоний Хрест. І в той же час допомагав Фонд Ріната Ахметова. У дочки тільки народилася дитина, і їй давали допомогу на неї. Звичайно, ця підтримка була важливою для нас. Там було дитяче харчування, суміші, макарони, масло, цукор. Так як ми живемо на мою пенсію, це була гарна підмога.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Первомайське 2014 2015 2021 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери молодь 2014 2015 переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари літні люди (60+) малозабезпечені перший день війни їжа розлука з близькими 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій