Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Людмила Чумак

«Ми цілком відрізані від світу»

переглядів: 768

Була в нас дорога життя, яка пов’язувала нас з усім зовнішнім світом. Був зв’язок із Микитівкою, Горлівкою, з Донецьком, з Маріуполем. Це був головний південний хід на Ростов, на Кавказ. Потяги ходили. Цією дорогою їздили мої діти до школи, а зараз ми відрізані від світу цілком. До нас не ходить ніякий транспорт, до нас не ходять маршрутки. До нас не ходять електрички, тому що залізниця вся розібрана.

Ми цілком відрізані від світу

Усе життя я пропрацювала на залізниці, 32 роки. До приїзду сюди, в Диліївку, працювала в Костянтинівці. По станції «Костянтинівка» черговою по станції. Запропонували сюди йти начальником станції. І так я потрапила сюди, на Диліївку. Потрапила через квартиру. І ось із 1994-го року вже тут живемо.

Ми цілком відрізані від світу

Доки був мир, все було чудово. Тут народилося в нас ще двоє дітей, а разом у нас із чоловіком п’ятеро дітей.

Ми цілком відрізані від світу

Доки був мир, доки ходили електрички, доки функціонувала залізниця, життя було чудове. Повітря чисте, свіже. У будь-яку точку можна було виїхати. А з 2 травня 2014 року зв’язок із зовнішнім світом припинився. І ось ми тепер на цьому селищі забуті Богом і людьми. Навіть магазину в нас немає. Добираємося або пішки до найближчого магазину, це шість кілометрів, або влітку на велосипедах – усіма обхідними шляхами, балками, байраками. Ось так і виживаємо, як можемо.

У нас ще бабуся старенька, лежача. Вона ветеран праці, учасник війни. Хоча тут умов для старої хворої людини практично ніяких. Її повезти, припустимо, до лікарні немає можливості. Вдома я сама і фельдшер, і масажист, і перукар, і все в одній особі. Доводиться опановувати все, що тільки можна.

Ми цілком відрізані від світу

Морально дуже важко. Ти знаєш, що ти нікому практично не потрібен. Люди тут залишені, у нашому селищі, вони надані самі собі. Люди тут на виживанні. Нас нещасних тут 20 родин залишилося, і всі пенсіонери. Ми один одному намагаємося допомагати, один одного намагаємося підтримувати.

Дякуємо Рінату Леонідовичу, що дає нам матеріальну допомогу, продуктові набори. За це йому величезна подяка. А так наша влада... До нас навіть дорога взимку не прочищається, і люди виживають самі, хто як може.

Виживайте як хочете – ось це страшно. І немає ніякого просвіту, немає ніякої надії на краще. Уже не віриш... Думаєш, аби тільки діти якось влаштувалися в цьому житті, хоча б діти жили краще, а ми вже як-небудь і так доживемо. У краще вже не віриш, думаєш: тільки б не було війни, тільки аби був мир, і щоб не було війни. Тільки на це сподіваємося.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Диліївка 2014 2019 Відео Історії мирних пенсіонери 2014 непродовольчі товари літні люди (60+)
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій