Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Лідія Іванівна

«Ми сподівалися, що на Новий рік обстрілів не буде, а вночі таке почалося!»

переглядів: 582

Життя в підвалах, страх перед обстрілами, втрата чоловіка – все це підірвало здоров’я колишньої мешканки Єнакієвого Лідії Іванівни. Вона зараз знаходиться в Запоріжжі, і ось уже кілька років намагається вийти зі стресового стану.

У кінці липня 2014 року був страшний день, коли літали снаряди з одного і з іншого боку, в тому числі «Гради». Усі ми сиділи перелякані в підвалі. Потім осколки збирали.

Лягаєш спати й думаєш: уранці прокинешся чи не прокинешся? Пам’ятаю, як ми сподівалися, що на Новий рік обстрілів точно не буде. Ох, о пів на третю ночі таке почалося! Цілу годину, а то й півтори ліжка ходором ходили.

Так тривало до середини серпня, поки з підвалу нас із чоловіком не витягнув син і не відвіз до Бердянська. Ми думали, що скоро все припиниться, побули там 15 днів. Потім гроші закінчилися, треба було повертатися додому. Повернулися – знову те ж саме.

Синові дали направлення в Запоріжжя на роботу, а ми залишилися в Єнакієвому. Дуже швидко ми зрозуміли, що звідти треба бігти. І поїхали в Запоріжжя до сина. Там ми зняли квартиру. 20 жовтня буде сім років, як я тут влаштувалася. Періодично приїжджали в Єнакієве заплатити за квартиру. Два дні побудемо – і приїжджаємо назад.

І чоловік мій під снарядами був, і невістка була під вибухами. Зараз вона хворіє, явно наслідки цих вибухів. Чоловік хворів теж на нервовому ґрунті. Я три роки тому операцію перенесла, у мене одна нирка, я — інвалід другої групи. Гарного і так мало, а зараз чоловіка втратила, і зовсім дуже погано. Спасибі, сини допомагають.

Після смерті чоловіка я у великій депресії, у великому стресі. Ось уже рік з гаком вийти з нього не можу. Я ходила до невропатологів, спілкувалася з психологом, сама намагаюся вийти із цього.

Чи планую я повертатися додому? Коли Україна прийде – так. Я життя люблю й хочу жити. Трішки здоров’я в мене похитнулося, залишилося тільки вийти зі стресу. Мені кажуть, що я — сильна жінка, але трохи занедужала. Може, від самотності...

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Єнакієве 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд психологічні травми обстріли втрата близьких
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій