Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Віталій

«Ми мусимо все пам’ятати, щоб це не повторилося знову»

переглядів: 841

Війна для мене – це трагедія. Саму війну я «понюхав» 5 вересня 2014 року. Отам вже я побачив саму війну, а взагалі все почалося на самому початку березня, коли почалися мітинги. Спочатку хитало, а потім була справжня війна.

П’ятого вересня 2014 року, я тоді жив в Маріуполі, в Талаківці дача у мене. І ось тоді почався наступ на Маріуполь. Я почув вибухи зовсім поруч. Або шостого вересня… Я не зміг тоді виїхати з дачі, бо був дуже сильний обстріл, і сьомого я не зміг.

Восьмого вересня зранку було тихо, виїхав я з дачі. Виїжджаю, повертаю на Талаківку, із-за дерев з обох боків виглядають два бійці і махають руками: «Туди не можна на Талаківку». Питаю: «Що там?» Не зрозуміло, що там, люди якісь, техніка. Кажу: «А туди? У зворотному напрямку?» Кажуть: «А туди ми не знаємо».

Я їду, бо дві доби обстрілів, дача вся хиталась. Їду на Маріуполь, вся посадка валяється на трасі, всі ці гілки, тобто був обстріл. Я їхав швидко, бо знав: якщо їдеш понад 90 км, можна уникнути неприємностей. І побачив перед собою голову. Валялася голова на дорозі людська…

І другий випадок, коли мене безпосередньо торкнулася війна, це 24 січня 2015 року, коли був обстріл Маріуполя, а я жив у мікрорайоні Східний, от якраз по нас стріляли. Це був ранок, пів на дев’яту, дивився я мирно телевізор, все було нормально, здається, за п’ятнадцять хвилин дев’ята почався обстріл.

Скло посипалося, там була і пожежа, і паніка. Бачив цю паніку, ну ми за двадцять хвилин зібралися і виїхали з Маріуполя, бо неясно було, яке там буде продовження. Ось так мене безпосередньо торкнулася війна. 24 січня бачив і трупи прикриті, які лежали в районі Київського ринку Маріуполя мікрорайону Східний. Бачив все!

Найважливішою подією для мене стало звільнення рідного Сіверська.

Ми мусимо все пам’ятати, робити висновки з уроків, щоб оце не повторилося знову. Ні про яку [подію] не хотілося б забути, бо це не можна забути.

Знаєте, у мене вдома завжди зібрана тривожна валіза. В будь-який момент я протягом 10–15 хвилин зможу покинути небезпечну зону. Тобто така якась пильність, я думаю, пов’язана з війною в моєму житті. Я навчився, як це не банально звучить, думати про чорний день, який може настати зовсім несподівано.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 Текст Історії мирних чоловіки 2014 2015 психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій