Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ольга і син Олексій Гришко

«Мені пощастило. Я залишився живий»

переглядів: 1375

Мама Ольга:

Що сталося – те сталося. Дуже хочеться, щоб припинилося це все. І все одно, чутні іноді розриви, вибухи. Ми навіть їхали в інше місто, і якесь відчуття однак підказує, що таке може бути щосекунди. Іноді дуже добре чутно. І кожен, хто це пережив, почув, не забуде ніколи.

Мені пощастило. Я залишився живий

24 січня 2015 року я з нічної зміни поверталася додому. Чоловік із дітьми був удома. Зателефонував, сказав, що світла немає і води немає. Син спустився назустріч мені. А я кажу: «Сходи, візьми води, я тебе біля під’їзду почекаю». Але після того, як почула сильні такі вибухи, побігла до нього ближче і стала кричати: «Біжи до мене!»

Коли він був уже близько, ми побігли до під’їзду. У ту мить було відчуття, ніби ти не розумів, що взагалі відбувається. Ми почули сильний вибух. Я побачила, як від припаркованої машини відлетів бампер, полетів високо, далеко. І осколки посипалися з вікон, скло посипалися.

Одне бажання було – кудись сховатися. Це буквально секунди були. Все дуже швидко, несподівано.

Мені пощастило. Я залишився живий

Син Олексій:

Дуже страшно було. Усе сіре. Диму багато було. Я боявся, щоб все нормально було, обійшлося без операцій. За маму дуже сильно злякався. Вона переживала за мене, перенесла такий стрес. За себе я не дуже хвилювався, але все ж було страшно. І я, слава Богу, залишився живий. Мені пощастило, що там машина стояла

Мені пощастило. Я залишився живий

Ольга:

Я повернулась і одразу одна думка: син живий, і він поруч. Кажу: «Все нормально? Підемо потихеньку, треба додому підніматися». І вже коли піднімалися, він говорить: «Мама, щось я не можу йти».

Він був в шоку, теж не одразу все зрозумів. Піднімалися пішки на восьмий поверх. Чоловік вийшов назустріч, підхопив його і, коли додому прийшли, вже там я побачила, що джинси всі в крові були. Зняли – і я взяла, що було під рукою. Обмотала бинтом йому рани, і ми одразу зібрали речі, сіли в машину і поїхали самі в лікарню.

Навколо була метушня. У повітрі дим, порох. Як після битви, запах крові, диму, гару, кіптяви. Скло всюди валялося. Картина жахлива була. У приватному секторі і дахи, і будинки горіли.

Мені пощастило. Я залишився живий

Олексій:

Дуже злякався, коли прийшов додому. Коли побачив багато крові з ніг, з рук. На переніссі у мене була кров. Я цей день запам’ятаю на все життя.

Ольга:

Після поранення нас одразу госпіталізували, і він перебував тиждень у дитячій хірургії, у третій лікарні. Все зажило. Залишилися невеликі шрами, а осколки, сказали, видаляти не треба, вони невеликі, закапсулюються, ну і залишаться як пам’ять.

Все одно воно відбиток залишило. Спочатку він взагалі боявся виходити на вулицю, ходити по вулиці сам. У лікарні поруч дорога була, машини проїжджали через лежачі поліцейські. І ось ці машини, коли переїжджали, стрибали. І навіть цей стукіт його лякав.

Перший тиждень був дуже важким. Півроку потому ми у своїй квартирі не жили, і це дало результати. Ми пояснювали йому, що буває таке, але сподіваємося, що більше такого не буде. Потім пояснили, що наша помилка була в тому, що ми побігли. А якби знали, що треба при обстрілі впасти на землю, тоді, можливо, цього б не було. Ну, на помилках вчаться.

Олексій:

Після лікарні, коли мене виписали, я боявся додому їхати. Боявся, що знову це все почнеться. Але незабаром у мене це пройшло, я перестав боятися і сам можу ходити по вулиці. Я навіть раніше кожного шереху, кожного гудіння боявся. Навіть з дорослими, коли йшов, боявся.

Хотів би, щоб це все відійшло повністю. Надія, що буде мир.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2015 Відео Історії мирних жінки діти 2015 поранені психологічні травми обстріли здоров'я
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій