Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Володимир Миколайович Лебідь

«Люди бігли із сумками, хто куди»

переглядів: 708

Моєму чоловікові відірвало пальці, навіть на обличчі були осколки, він лежав у лікарні. Двічі руйнували наш будинок. Одного разу я лежала під уламками – було пряме влучення. Уперше цілком знесло дах. Я лежала під ліжком. Це все летіло, гриміло до ранку.

Звернулася до Червоного Хреста – і нам поставили дах. Чоловік на той час лежав у лікарні, його оперували.

Місяців через два до нас знову було влучення, і знову замінили шифер, балки. І поки тьфу-тьфу-тьфу...

Чоловіка поранило у 2015-му і цього ж року влучило і до нас. Я була у відпустці другий день. Увечері чоловік був ще у дворі, а я вкладала спати онучку. Він забігає та каже: «Олено, стріляють». Ми вийшли. У нас на Заводський [вулиці] влучило в будинок. Ми почали слухати. Потім дивимося – люди біжать із Заводської.

Чоловік сів на велосипед і поїхав. Він говорив: «Олено, люди всі біжать звідти із сумками, хто на чому. У кого кінь, сідали всі та їхали в Курахове».

Але ми нікуди не виїхали, були постійно тут. Ховалися постійно в підвал. Онучка спочатку була з нами. Потім я зателефонувала дочці, щоб вона забрала дитину. Вона маленька, боялася. Нам доводилося і спати в підвалі. Спочатку ми ховалися, а потім набридло, і ми залишалися в будинку, позабивали дошками всі вікна. І донині ми тут. Зараз спокійніше, але буває серед дня «бах». Ось зараз півгодини тому чули знову.

Хто, куди, чого – ми не знаємо. «Бах» – і полетіло кудись. Звичайно, спокійніше, уже і військових менше, зараз рідко ходять. Дітей вивезли з інтернату (раніше я там працювала). Я діткам взуття ремонтувала, шевцем там була. Взуття завжди рветься, і я була як знахідка. Завжди прибіжать і мені: «Тітко Олено, тітко Олено».

Червоний Хрест нам видав гроші – купили курочок, вони нам несли яєчка. Потім ми купили замість молодих курочок. Дали нам від Червоного Хреста тепличку, у нас там вода, ми посадили полуницю. Жити якось треба, а роботи тут немає.

Щоправда, ми з дідом на пенсії. Він дві тисячі отримує, я дві тисячі. Тому потрібно щось садити в городі. Нас виручала гуманітарна допомога від Ріната Ахметова, я завжди йому дякувала.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 2015 Аудіо Історії мирних пенсіонери зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення житло
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій