Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Галина Марченко

«Коли починалося бомбування, сиділи у ванній»

переглядів: 720

Галині Марченко довелося дізнатися, що відчуває людина під бомбардуванням і як треба починати життя заново після 70 років. Про повернення до Луганська після переїзду до Києва переселенка вже і не мріє.

Початок війни в Луганську був дуже страшним, ми жили під бомбардуванням. У червні 2014-го ми збиралися виїхати, але почалося страшне бомбування. Я живу недалеко від автовокзалу, поруч дві школи. І їх почали бомбити. Розбомбили повністю автовокзал і частину однієї школи, пряме було влучання.

Ці жахи ми бачили, чули. Ховалися. І тут уже такий страх з’явився... На ринок не сходиш, нікуди. Почали гинути люди. Дні стали все страшніші та страшніші.

Я діабетик, живу одна. Дочка була в Києві, а зять приїхав до мами, тиждень у неї був. І ось у нас відключили воду, газ, а в останній день, коли зять Льоша умовляв мене виїжджати, відключили і телефонний зв’язок. І в цю мить я погодилася виїхати з Луганська.

До цього ми постійно ховалися. Коли починалося бомбування, сиділи у ванній кімнаті. Постійно сигнали були: «Тривога! Тривога! Зачиняйтеся, спускайтеся». Ми вже почали підвал готувати внизу в будинку, у під’їзді. І щоразу сидимо, дрижимо, усе дзвенить. Були моменти, що я розмовляла з людьми перед своїм від’їздом, а буквально через місяць вони гинули жахливою смертю.

Переїхали. Як діабетику, мені не було сенсу залишатися. Я на інсуліні, інсулін ніде зберігати, тому погодилася на переїзд. Приїхали до Києва.

Усе змінилося цілком. Знайомих не стало. Там я була шанована людина, а тут майже ніхто, друзів не завела. Раніше в мене стільки зв’язків було з Луганськом, а зараз люди не гинуть, просто вмирають, вік такий. І все менше зв’язку в мене з Луганськом. Років зо два-три я мріяла про повернення, а зараз це здається таким далеким.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Луганськ 2014 Текст Історії мирних пенсіонери 2014 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я внутрішньо переміщені особи
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій