Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Віктор Васильович

«Кожного дня їздив на роботу під обстрілами»

переглядів: 644

Війна не зупинила Віктора Васильовича в його прагненні працювати навіть у жорстких умовах. Родина дуже хвилювалася, коли він на скутері їхав займатися справами школярів в інше місто.

 Чотирнадцятий рік, червень… Я в той час знаходився в Бахмуті, був виконуючим обов’язки начальника відділу освіти. Мені почали дзвонити директора шкіл і казати, що там, там і там чути постріли. До цього часу ми чули тільки про Слов’янськ – нас начебто трішки не стосувалось. А коли стали стріляти по всіх місцях, з того часу почалась війна. Я розумів, що це не закінчиться добре. Я людина вже не молода, розумів, що буде надовго. 

Я історик, вчився у Дніпропетровському державному університеті. Зараз це не модно, але нас учили добре аналізувати, співставляти та робити висновки. Мій висновок, у який люди не повірили, що це буде надовго. 

Прямих воєнних дій я не бачив, але під обстрілами ми були, стріляли в селі. Моя дружина, діти, внуки були. Творилося щось несусвітнє більше тижня.

Я всіх заспокоював. Моя невістка мала народжувати, я її забрав у Бахмут. Ми виїхали з села, в якому стріляли, а буквально за 10 кілометрів, біля магазину на лавочках сиділи мужики, курили, пили пиво як ні в чому не бувало. Не знаю, з чим це було пов’язано, чи ніхто не вірив, що до них дійде. У мене зараз перед очима картина: у нас, за 10 кілометрів стріляють, а тут пиво п’ють… 

Кожного дня їздив на роботу під обстрілами

Родина більше за мене хвилювалася. Мені кожного дня доводилось їздити за 30 кілометрів на роботу, яку залишити не міг. Кожного дня туди їздив під обстрілами, коли лінія фронту перекочувалась. Машини не ходили. І я, дядька у 60 років, їздив на скутері. Ми здавали екзамени, проводили випускні й таке інше. Працювали табори відпочинку, не у всіх же школах стріляли, район великий. Бахмутський район – від Горлівки до Святогірська і від Покровська до Лисичанська. 

Війна не тривала у нас роками, вона відкотилась. З’явився газ, світло. Але люди стали гірше жити, бо які у селі зарплати? Роботи немає, дехто поїхав шукати кращої долі, залишились ті, кому за 50 і ще не 80. Якщо подивитеся на кладовище, то дві третини померлих – народжені після 1986 року, а з них половина – під час війни. Не від бойових дій, просто люди вимирають. Це війна. Старики не витримують ці нервові стреси, всі приховані болячки вилазять. 

Пам’ятаю, приїжджаю у школу Світлодарська, бо я начальник відділу освіти. Діти, лінійка, за 15 хвилин до початку мітингу за 300 метрів вибухають міни. Це нормально? 370 дітей стоять! Ми проводили лінійку, але який це був жах.

Головне – перестати стріляти. Яким чином – хай політики рішають. Раніше ми бажали здоров’я, а коли стикнулися з ковідом, то зрозуміли, що таке здоров’я. Коли ми бажали мирного неба над головою, то було так… А коли у нас над головою ракети випускали, стріляли, то розумієш. А коли ще й люди гинуть – тим паче. Головне – щоб не стріляли. Як перестануть стріляти, тоді ми все налагодимо. Лопати є, розум є. Ми, українці ж не дурні, з голоду не помремо. 

Внучка народилася під обстрілами у 2014 році. Вона нічого не бачила, сиділа у підвалі. Так от, я хочу, щоб ні внуки, ні їхні діти і правнуки ніколи не чули постріли, тільки на салютах. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Бахмут 2014 2021 Текст Історії мирних чоловіки діти 2014 обстріли безпека та життєзабезпечення літні люди (60+) 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій