Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Михайло Андрійович Севаст'янов

«Як можна почуватися спокійно?»

переглядів: 568

Коли почалися військові дії в Слов'янську, ми в це не дуже вірили. Але безпосередньо нас все торкнулося 22 червня [2014 року], коли після обіду почали бомбити. Я проживав тоді з дружиною, оскільки наша донька живе за 200 кілометрів, в Троїцьку. Коли були великі обстріли, єдиним порятунком був підвал.

Бувало, що бої йшли і по півгодини, і по 40 хвилин, всяке було. Коли був обстріл, ми сиділи в підвалі, а потім сідали в машину і їхали. Так було разів зо три.

Війна є війна. Не можу сказати, що все це було, як в 1941-1945 роках, коли йшли танки, стріляли і все горіло. Але війна все одно не прикрашає, особливо в 2014-2016 роках. Ми і зараз маємо ряд обмежень. На край селища ходити не можна, з ліхтариком - не можна і тому подібне. Без паспорта - не можна. Ось такі обмеження.

Після того, як ми з дружиною поїхали, люди тут сиділи без води і світла. До сих пір не відчуваємо себе в безпеці - весь час стріляють. Виходжу в сад, а у мене немає жодного дерева, не пораненого осколками. А у мене їх 21!

Як можна почуватися спокійно? Складно сказати, що саме зараз є цінним. Життя таке, що більше думаєш не про себе. Ми якось вже звикли до обстрілу. Навіть якщо стріляють з мінометів або кулеметів, вже сприймаємо легко. Але коли починають стріляти з гармат і у нас тремтять вікна, тоді, звичайно ...

Пенсії у нас з дружиною невеликі. Я пенсіонер МВС, дружина - медик. Можна сказати, що ми вижили тільки завдяки гуманітарній допомозі. Нам видавали продукти харчування: крупи, рис, гречку, борошно.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Золоте 2014 2021 Текст Історії мирних пенсіонери 2014 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я літні люди (60+)
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій