Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Оксана Смірнова

«Через пережите помінялися цінності»

переглядів: 789

Коли почалися ці події, мені було 23 роки, і досить довго чомусь здавалося, що все відбувається десь далеко, все несерйозно та скоро закінчиться. І навіть коли горіла міськрада, а центром міста їздили БТРи, танки та відбувалися страшні події, мені здавалося, що це не насправді. Повне усвідомлення війни прийшло, коли в Маріуполі обстріляли мікрорайон «Східний» [24 січня 2015 року].

Ми прокинулися через те, що стіни ходили ходором. Перша думка – що в нас землетрус. Але потихеньку приходило усвідомлення того, що відбувається насправді.

Від мікрорайону Східний ми жили досить віддалено, але через вікно його було видно. І коли бачили, що там щось летить, стало моторошно.

Через пережите помінялися цінності

Ми почали телефонувати родичам і друзям, особливо тим, хто жив на лівому березі. Моя двоюрідна сестра жила приблизно за 4-5 кілометрів по прямій від Східного. Але нікому не можна було додзвонитися, зв’язку не було. Був страх і хвилювання за друзів, рідних, колег й усвідомлення, що війна не десь за селами та блокпостами, а вже в місті.

Після цих подій батьки запанікували, почали говорити про те, що потрібно їхати хоча б тимчасово. У нас із моїм хлопцем була робота і, звісно, їхати не хотілося. Але все-таки, довелося все залишити, і ми переїхали в Миргород Полтавської області.

Мама розповідала, що сидить у підвалі із собачкою, а поруч обстрілюють населені пункти. Вдома з полиць падав посуд.

Через місяць ми повернулися додому. Я сиділа без роботи три місяці, мій побут обмежувався лише домашніми справами. Тобто війна зачепила мене тільки в тому, що я втратила роботу. Все інше йшло як зазвичай.

Зараз змінилося ставлення до життя. Хочеться все берегти. Коли все стихає, однаково залишається думка, що це щось незавершене. Хочеться, щоб сказали: «Все, цих дій більше не буде. Війська розвели. Тут не потрібна армія та блокпости. Люди можуть спокійно їхати додому».

З огляду на дорослішання змінюється ставлення до життя. Коли працюєш із людьми, які постраждали від військового конфлікту, коли твоя кохана людина отримує поранення, дійсно змінюються цінності. Починаєш по-іншому дивитися на багато речей. Не хочеться прив’язуватися, від чогось залежати. Розумієш, що якщо щось станеться, то потрібно розраховувати лише на себе.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2015 2021 Текст Історії мирних молодь 2015 переїзд зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення житло 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій