Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
переглядів: 283
Олеся Богданова
photo0
photo1
photo2
photo3
photo4
photo5
photo6
Новотошківське
Новотошківське
«Це жах і страх. Кожного дня»

У війну Олеся Богданова втратила маму і чоловіка, залишившись одна з трьома дітьми. Вони ховалися від обстрілу, жили в повній ізоляції без світла і зв’язку. Гуманітарна допомога від Ріната Ахметова рятувала їх сім’ю від голоду.

Мирний час – і раптом десь вибухає. Перша думка була: може, це незаплановані навчання. Хоча у нас тут немає ні полігонів, ні військових казарм, ні містечок. Спочатку навіть не вірилося.

А коли вже своїми очима бачиш, чуєш, тоді вже розумієш увесь жах того, що відбувається. Це дійсно війна.

Це жах і страх. Кожного дня

Страшно. Це був травень 2014 року чи червень. Була заграва, вибухи, вибухи, вибухи. Влучив снаряд у Світличне, це поруч. Подача води в нас зі Світличного. І там були перебиті труби, і місяць не було води. Тоді ще мама жива була, ми ходили з нею разом. Це треба було два поля пройти, щоб набрати води. Криничка невелика там була. Набрати, привезти води, бо вдома діти, треба пити, готувати, а води немає. І місяць майже, навіть більше місяця так.

Не було тоді ні зв’язку, ні води, ні інтернету. Повідомити комусь було нереально – зв’язку немає. Ми як відрізані. Ніхто сюди не приїздив, жодне таксі. І дуже довго, навіть до 2016 року, із Сєвєродонецька та Лисичанська таксі сюди навіть не приїжджали.

Треба було виїхати за харчуванням. Тоді Тіна, дочка, у мене ще маленька була. Сюди, пам’ятаю, перестали привозити навіть хліб. І треба було наймати машину, приватника якогось, щоб з’їздити взяти необхідне харчування дитяче, памперси, хліб, води питної. Ось це було страшно.

Для мене найважче – це коли поруч розриваються снаряди, а у Тіни істерика. Вона старша. Син Давид, може, і не зрозуміє. Він довгий час взагалі думав, що це салют, якщо не сильно чути «салют». А Тіна... У неї починається істерика.

Це жах і страх. Кожного дня

Я намагаюся її заспокоїти. А що я можу дитині сказати? Ти не переживай, це десь далеко – максимально. Хоча вона чує, що близько. Найважче для мене – не можу пояснити дітям, що це. Їм неможливо пояснити. Просто кажу, що зараз все припиниться, це далеко, ти не бійся, я поруч.

З війною у мене перевернулося все. У війну і маму втратила, під час війни і чоловік помер, і з трьома дітьми залишилася. Перевернуло життя повністю. Дуже важко.

Найбільше бажання – це Бога прошу кожного разу сили дати. Мені треба їх підняти. У нас більшість тут заради дітей живуть, мами, намагаються... Що найголовніше зараз? Дати освіту.

У мами рак був, його діагностували вже на останній стадії. У 2015-му вона захворіла, 2016-2015 рік у нас в регіоні – ні в Сєвєродонецьку, ні в Лисичанську – не було навіть лікаря по крові, гематолога. Дуже важлива була консультація. Точний діагноз міг поставити тільки гематолог. У неї був, на жаль, лейкоз. І діагностували на пізній стадії, вона буквально за два тижні...

Війна – це жах, повний безлад і жах. Поки в країні йде війна, я не думаю, що буде десь порядок. Це страшно для всіх: для дітей, для нас, для батьків. Страшно для тих людей, які знаходяться близько до лінії розмежування. Тому що ми ніколи не знаємо, куди – ніхто ніколи не попередить – куди прилетить снаряд, і як воно буде далі розвиватися. Тому жах і страх. Кожного дня.

Це жах і страх. Кожного дня

Доводиться виходити із цього. Але кожен день прокидаєшся і питаєш, а як сьогодні, а що завтра? Тут у нас ніхто нічого не планує. Сьогодні прожили – добре.

Кожного дня прислухаєшся, якщо щось вибухає, десь ми чуємо стрілянину. Природно, починається паніка. Намагаєшся ближче до дому зібрати своїх дітей. Страх від невідомості, а що далі? І взагалі, як ми будемо тут?

Це жах і страх. Кожного дня

Стерти би з пам’яті цю розруху. Я кожного разу, коли дивлюся на наші будинки, як вони посічені осколками, десь немає даху, десь повністю немає середини будинку, – це жах. Я тут народилася, виросла, я пам’ятаю, як було раніше і як зараз. Страшно залишитися тут нікому не потрібними. Хотілося б все забути, подивитися, яким раніше було селище, згадати.

З роботою тут важко, більшість пенсіонери. Роботи тут немає. Скільки тут на селище? П’ять магазинів, нехай у кожному два продавці. Це вся робота. Невелика адміністрація, кілька людей. Роботи тут немає. Багато і хотіли б працювати в Лисичанську, Сєвєродонецьку, але немає транспорту – добиратися нічим. Та й як діток кинути? На роботі будеш постійно думати про них, будеш телефонувати сюди: а раптом стріляють?

У найважчі часи тут було багато гуманітарних організацій. Допомагали всім: і продуктами, і гігієнічними пакетами, давали теплу ковдру в той час, коли не було світла по три або чотири місяці. Загалом люди виживали завдяки гуманітарним організаціям.

Виїхати було неможливо. Були проблеми з банкоматами, з грошима, з банками, все закрито. Навіть якщо у тебе були якісь заощадження, їх зняти було неможливо. Важко було.

Зараз також. Більшість навіть молодих сімей зараз за рахунок кого живуть? За рахунок пенсіонерів, тата і мами. Якщо є у когось можливість, їдуть кудись на заробітки. Ось у нас із селища навіть у Чехію, Польщу їдуть хлопці молоді, тому що в них тут сім’я, їм треба. Більшість їде або сидять за рахунок батьківських пенсій шахтарських.

У мене троє дітей. Наприклад, вони захворіли. В аптеку нашу не завжди привозять те, що потрібно. Я намагаюся раз на місяць поїхати в місто і набрати на півтори тисячі ліків для різного віку – до трьох років, із трьох років і вже дорослій дитині. І щоб це був і антибіотик про всяк випадок, і від отруєння, і сиропи від кашлю.

Більшість тутешніх пенсіонерів хворі, на одних пігулках. Пенсія йде практично на пігулки. Єдиний плюс – тут усі один одного знають і магазини знають. Ти можеш перебитися якось, тобі запишуть у борг, потім отримуєш гроші і віддаєш.

Я отримую допомогу від Ріната Ахметова. Найважче було б без неї, вона тут дуже важлива. Вони із самого початку не перестають працювати. Діти – ласуни. У тому пакеті є цукор, солодощі. Маленький був Давид, чекав. Приносиш пакет. Вони зразу туди – оп, а що там? Рінату Ахметову я б подякувала навіть не за себе, а за наших дітей. Скільком дітям він допоміг! Більшість людей навіть із місцевих, селищних, я сумніваюся, що хтось би навіть одній дитині допоміг. Ця людина, у нього золоте серце.

Це жах і страх. Кожного дня

І мені ще подобається ЮНІСЕФ, вони їдуть до діток із заняттями. Психологи приїжджають, і вони допомагають дітям іграшками, і свята влаштовують. Тіна любить малювати, вона відволікається.

Це жах і страх. Кожного дня

Я мрію, щоб закінчилася війна. Може, хтось мріє про якусь нову річ, а ми хочемо, щоб була тиша. Я хочу, щоб я могла дітей спокійно відправляти в школу, щоб вони спокійно йшли додому самі. Щоб вони могли погуляти самі, і я не переживала б, якщо десь щось бахнуло. Усе, треба бігти терміново за дітьми. Я хочу, щоб у них був нормальний розвиток. Щоб було багато дітей, тут діток мало.

Це жах і страх. Кожного дня

slide1
slide2
slide3
slide4
slide5
slide6
slide7
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій