Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Альона Володимирівна Богданова

«Ці 10 хвилин врятували наше життя»

переглядів: 774

Це був 2014 рік, 18 червня. Почали всюди розриватися снаряди, стріляти, вулицями ходили озброєні люди. Тоді почалася війна. Тоді ми сиділи в підвалі.

Найбільше запам’ятався 2014 рік. Звільнення прийшло швидко, протягом чотирьох днів. Усе ніби стихло, здавалося, що життя тривало.

Але в січні 2015 року було дуже страшно. Тоді припинилися заняття в школах. Щодня по вісім кілометрів на машині через селище Комишуваха я їздила на роботу. У цей час уже не працював громадський транспорт, нічого. Запам’яталося 20 січня. Була ситуація, коли чоловік мене чекав у машині, а я затрималася на 10 хвилин у школі. Ми збиралися їхати додому. На той час за півроку вже звикли до всіх вибухів, що щось десь упало, щось розірвалося. Коли я вийшла, чоловік сидів і бурчав: «Вічно тебе треба чекати, ми б уже були вдома». Але коли під’їжджали до виїзду, то [побачили] на дорозі снаряди, саме там, де проїжджали. І коли вже проїхали, я сказала: «Знаєш, ці 10 хвилин врятували наше життя». Не встигли це обговорити, заїхали додому і тільки закрили двері в під’їзд – почався сильний обстріл.

Після цього ми виїхали. Поїхали недалеко, у наступне селище Рубовку, місяць проживали в родичів, а потім повернулися додому.

Наша квартира не постраждала. Ми живемо в дев’ятиповерховому будинку, на дев’ятому поверсі були ушкодження, вилетіли вікна.

Війна принесла переосмислення цінностей життя. Коли вирішили виїхати, розуміли, що дорога дуже прострілювалася. Їздити на роботу й взагалі пересуватися стало дуже небезпечно, можна було потрапити під обстріл. Я пам’ятаю момент, коли зайшла в квартиру і ми з чоловіком вирішили, що сідаємо в машину й виїжджаємо. Потрібно було щось взяти на перший час, усе-таки січень. І так вийшло, що у квартирі до цього зробили прекрасний ремонт, про який мріяли. І зрозуміли, що це все так блідо! Кинули пару светрів, одяг, щоб переодягнутися, закрили двері й пішли. У таку мить розумієш, що найцінніше – це твоє життя, чоловіка й сина, сів у машину й виїхав. Без пральної машини, без телевізора, без усього... Із такої миті починаєш цінувати життя.

Намагалася не помічати гуркоту, заспокоювала себе й оточуючих. Було розуміння, що не повинна показувати паніку, потрібно показувати приклад. Якщо не було бомбардувань, діти приходили до школи й питали, коли почнуться заняття. Вони чекали, щоб я вийшла й відповіла, інакше починали панікувати.

Усім було страшно. Коли ми їздили вранці на роботу, то біля магазину стояли місцеві жителі. У той час привозили хліб, і всі стояли в черзі.

У травні вже почала працювати школа і були збори зі звітом керівника перед громадськістю. Виявилося, як сказала мені одна мама, під час бойових дій жителі приходили до магазину й дивилися, чи є машина. Якщо остання приїжджала, значить, усе гаразд. А ось якщо раптом її не було, то це вже був сигнал до того, що відбувається щось погане.

Мрію, щоб війна закінчилася. Зараз головне – щоб життя стало визначеніше.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Попасна 2014 Текст Історії мирних 2014 переїзд психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій