Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Емінє Смаілова

"День з обстрілами, страхом, сльозами"

переглядів: 276

Смаілова Емінє, Гранітненська ЗОШ І-ІІІ ступенів

Есе "Тихий ранок"

Прокинулася рано-рано, розплющила очі. Незвично тихо. Не чутно автоматних черг, не лунає кулеметне стрекотіння. Підсвідомо відкрила вікно. Тільки-тільки світає…

Я запалила свічку (боюся темноти). Кімнату заповнив ніжний запах бузку (згадала, як садили усією родиною). А це що ..!? Затьохкав соловейко. Пісня солов’їна наростала, знялася високо в небо. А з нею увись полетіли мої мрії…

Розпочались навчальні заняття у школі. Знову рідні вчителі проводять уроки (як же я чекаю математику, вона в середу стоїть п’ятим уроком). А друзі! Ми разом сміємося, радіємо, посилаємо один одному компліменти, готуємося до контрольних.

Взялися і за  сценарій свята «Останнього дзвоника». Травень пролетить швидко - настане найурочистіше шкільне свято,  і малинова пісня шкільного дзвоника сповістить про шкільні канікули.

Канікули… Таке солодке слово. Я і маленька сестричка поїдемо до моря, синього-синього. Повернемося засмаглими та здоровими. Обов’язково  будемо допомагати батькам: доглядати за квітами, садом, грядками. Теплими вечорами з подружками будемо ходити в степ; гадати на ромашках, збирати й сушити запашний чебрець (матуся додає його в чай, як же смачно), спостерігати за родинами фазанів. Відчуваю, як стаю частиною Всесвіту.

Ніжний матусин голос, вибачаючись (не знаю за що), просить загасити свічку, щоб залишилась на вечір. Свічка?! Так… У нас же нема світла… Свічка! Я із мрійливої країни повертаюся до реалій, до дійсності. Свічка! Тяжка ворожа артилерія перебила електромережу. Світла немає вже третій місяць. І школа теж не працює. І в степ не підемо, бо обстріли не вщухають.

війна… я навіть на початку речення напишу це слово з маленької літери.

Зараз ранок, починається ще один день, довгий, нескінченний; день з обстрілами, страхом, сльозами. Чую - прибігла сусідка. Вона приходить до нас кожного ранку (бо саме вранці починаються обстріли), щоб бути не одній… Разом пережити страх легше, ховаємося у підвалі, він у нас невеликий, але всі поміщаємось.

На жаль, що в такий тихий ранок я остаточно усвідомила: життя Донбасу, життя моєї родини, життя дітей та дорослих знівечила війна – реальна, жорстока, страшна! 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Гранітне Текст Історії мирних молодь психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій