Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Альона Животовська

«День, коли війна вкрала в мене найцінніше – мою Матусю»

переглядів: 198

Животовська Альона, 16 років,

Кам’янський ЗЗСО І-ІІІ ступенів, село Кам’янка

Есе «Один день»

Один день… День, коли було зруйновано моє життя. День, який залишив в моєму серці глибокі шрами…   

Я жила звичайним, спокійним та мирним життям у селі Весела Гора Лутугинського району Луганської області. Пам’ятаю: мені було вісім років, майже дев’ять, я сиділа та малювала. Батьки дивилися новини по телевізору, але я, звичайно ж, не розуміла про що розповідали ті люди в старенькому ящику. Аж раптом ми почули вибухи.

Ці вибухи були настільки гучними, що в наших вікнах забряжчало скло. Ми, не знаючи, що робити і куди подітися, міцно обнялися: я, мама, тато.

Минали дні, вибухи продовжувалися. Батькам було дуже страшно ходити на роботу, до магазину за продуктами і навіть просто вийти надвір. Було літо, та я весь час сиділа вдома: боялася.

Батьки боялися за моє життя, тому відвезли мене у спокійне місце – до бабусі, бо я була для них найціннішим скарбом. Я намагалася вмовити батьків залишитися зі мною у бабусі, щоб вони не бачили отих всіх жахів. Та марно. Батьки повернулися додому.

Після того, як я поїхала з дому, почався жах. В новинах тільки й розповідали  про становище на Донбасі, а я кожного дня намагалася зв’язатися по телефону з батьками. Виїхати з мого рідного села стало майже неможливо. Щодня відключали світло та воду. Люди ховалися від вибухів у підвалах, деякі продовжували під обстрілами ходити на роботу. Гинули люди…

Моє рідне село неначе вимерло за такий короткий проміжок часу. Батьки були раді, що вчасно встигли відвезти мене у безпечне місце. Та самі вони були в розпачі, бо не знали, коли це все закінчиться.

Настав час, коли терпець увірвався, і батьки вирішили втікати. Та було надто пізно. Тато приїхав сам…

Один день… День, коли війна вкрала в мене найцінніше – мою Матусю.

Ми не боїмося війни, поки не побачимо її на власні очі, та не цінуємо те, що маємо, поки його в нас не відберуть. Ось, що я можу сказати про один день мого 2014 року, сповненого страху та болю.

Тоді мені було дев’ять, зараз – вже шістнадцять. Я закінчую 11 клас. На уроках історії я вивчила все про війни в історії людства. Я сподівалася, що всі війни вже залишилися в минулому, що людство в 21 столітті досягло такого розвитку, коли війни вже неможливі. Та ні, вони й досі тривають.

Люди знову й знову наступають на одні й ті самі граблі й нічого не вчаться на помилках інших. Лунають вибухи, гинуть мирні люди, діти втрачають батьків…

Та все ж мені хочеться вірити, що краще в людях переможе. Припиняться війни і буде мир на всій Землі. Для мене особисто мир – це Україна цілісна, а не роздерта на шматки, це можливість відвідати місце, де поховано мою Маму.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Весела Гора 2014 Текст Історії мирних діти переїзд обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій