Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталя Кантаровська

«Що таке бути під обстрілами, я знаю не з чужих розповідей»

переглядів: 749

Я — уродженка Ростовської області, до того ж, уся моя сім’я була російськомовна. Але під час навчання в Дружківці вчителька української мови прищепила мені любов до предмету. Тому питання вибору спеціальності не стояло – тільки українська філологія.

Після закінчення вишу я працювала за фахом. Мій чоловік родом зі Стрийського району Львівської області. Познайомилася під час навчання в Донецькому університеті. Тоді була мода — молодь зі східних регіонів їхала здобувати освіту на захід України – і навпаки.

У Донецьку в нас із чоловіком була хороша робота, своє житло, комфортне середовище. Але коли в місті почали стріляти, ми вирішили виїхати до Львова. Усі мотиви в нас переплелися: чоловік їхав додому, 15-річна дочка хотіла вчитися у Львівському фізико-математичному ліцеї, одному з найсильніших в Україні, а я – тому що так склалися обставини.

Що таке бути під обстрілами, я знаю не з чужих розповідей. Через два місяці після від’їзду я повернулася в Донецьк за теплими речами. Був вересень 2014-го. Саме оголосили перемир’я, а ми потрапляємо під обстріл. За цей час загинуло більше людей, ніж за попередні два місяці. Люди гинули просто на вулиці, тому що спочатку не розуміли, що відбувається. Думали, це тимчасово. Хтось просто поїхав на море: мовляв, нехай діти покупаються, а через кілька днів або тижнів, коли повернемося, все закінчиться.

Щоб на перші місяці найняти житло, ми позичили гроші. Мій чоловік, людина з вищою освітою, влаштувався комірником у приватній фірмі. Усе, що мені пропонували, роботу в дитячому садку за 1600 гривень. А за дипломом я — викладач української мови та літератури. У мене вища категорія та 18 років досвіду роботи в коледжі. Але немає дошкільної освіти. Для дитячого садка це — показник, за яким я не можу навіть атестуватися й отримувати зарплату згідно зі своїм статусом.

Незважаючи на всі труднощі на новому місці, я вже не пов’язую свою долю з Донецьком. Дочка все-таки вступила до фізико-математичного ліцею, у неї все гаразд. До Донецька повертатися не хоче. Тут, у Львові, у неї нові друзі, нові захоплення, цікаве навчання, можливості для розвитку.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2016 Текст Історії мирних жінки 2014 2016 переїзд втрата роботи робота внутрішньо переміщені особи обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій