Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Каріна Дейнеко

«Чоловік все намагався мене витягти з дому, а я не йшла»

переглядів: 188

Вагітна молода жінка з чоловіком провели десять днів у підвалі разом зі своїми котиками та іншими людьми. Врешті-решт подружжю вдалося вибратися на вільну територію, де їх стало троє

До війни ми були щасливі. Ми з чоловіком нещодавно одружилися і з нетерпінням чекали на появу нашого первістка. Я гуляла улюбленим містом, ходила з чоловіком по магазинах і шукала гарні речі для нашої дитини, адже через кілька місяців вона мала з’явитися на світ. Ми обрали кращій пологовий будинок в місті, облаштували дитячу, і...

І прокинулися о 04:30 від гучних звуків. Спочатку через сон здавалося, що то сусіди щось святкують і запускають феєрверк. На п’ятому вибуху ми зрозуміли, що то точно не салют. Вікна нашого будинку виходили на кільцеву дорогу зі сторони Чугуєва. Дуже страшно було бачити вибухи і розуміти, що наступний снаряд може прилетіти по тобі...

Вже через кілька хвилин усі знали, що почалася війна. Чоловік все намагався мене витягти з дому, а я не йшла. Я пам’ятаю, як казала, що від ракети не втечеш. Я помилялася…

Чоловік все намагався мене витягти з дому, а я не йшла

Єдине, що ми тоді взяли з собою, - документи, кілька речей і двох котів. Я навіть не знайшла переноску для тварин, і хоч була вже на сьомому місяці вагітності, засунула кота під свій светр, і ми побігли до підвалу. Там було темно, вогко, брудно і не дуже безпечно.

Потім ми перебралися до більш надійного сховища, де вже було світло, вода, їжа і дуже багато людей. Діти притискали до себе своїх домашніх тварин і увесь час питали в батьків про вибухи, які безугавно лунали над головою. Це так дико і страшно, коли малі діти починають відрізняти за звуком, що то над ними літає!

Ми були там десять днів. Десять жахливих днів, коли ти вже не сподіваєшся ні на що, і кожного разу, коли лягаєш спати, думаєш, що то останній раз. Я пам’ятаю, як ми виїжджали з міста: зима, сніг йшов весь день, так дивно було бачити водночас пусте і заповнене місто. Воно виглядало геть інакше. Здоровенні черги біля аптеки та продуктового, непрацюючі світлофори, ніякого громадського транспорту, усюди блокпости і вибухи.

Ми приїхали до Дніпра. Це було так дивно, я відчувала себе так, немов з гори спустилася, бо в Харкові вже на той час не було життя, а тут неначе і війни не було. Люди ходили спокійно вулицями, всі магазини працювали, і в них навіть були не пусті полиці. Транспорт спокійно возив людей.

Нас прихистили волонтери на декілька днів, дали дах над головою. Здається, раніше це приміщення служило бізнес-центром, а тепер в одній кімнаті лежали матраци, на яких розмістилося багато людей з тваринами. Нам дали засоби гігієни, і ми нарешті сходили в душ. Нас нагодували гарячою їжею і дали можливість вибрати собі одяг. Я за життя не звикла щось в когось просити чи брати, мені легше було віддавати, а тут треба було зважитися на те, щоб приймати допомогу. Я була так вдячна людям, але мені було гидко від власної безпорадності. Мені давали дитячі речі, і я брала їх, але не могла примусити себе взяти щось для себе, хоча в мене не було навіть білизни на заміну. Не може вкластися в голові так швидко, що тепер в тебе нічого немає, що ти від когось залежиш.

Ми приїхали до родичів в Одесу, там було гарно і спокійно, нам допомогали родичі і волонтери. Потроху ми почали повертатися до життя, але це тривало недовго. Через місяць мене дістав звук сирени і вибухи, було страшно, і ми вирішили їхати далі: я, вже на восьмому місяці, чоловік і наші улюблені коти.

Ми поїхали в Тернопільську область. Я взагалі ніколи тут не була, але ми знали, що тут спокійно - і це було головне. На диво, ми зустріли тут дуже багато добрих і щедрих людей, які нам допомогли. Ніхто не говорив щось за мову, за те, що ми «понаїхали», просто брали і допомагали, і намагалися постійно підняти нам настрій. Місцеві дуже дивувалися, коли першим чином після того, як ми кудись заходили, питали: «А тут є підвал чи бомбосховище?» Страх і паніка змішалися у нас із величезною люттю, коли дійшла сумна звістка: нашого дому більше не існує, туди влучив снаряд, і все, що в нас було, згоріло.

Чоловік все намагався мене витягти з дому, а я не йшла

Зараз нас вже троє, плюс коти. Сподіваюсь, що війна колись скінчиться, і ми знову станемо щасливими. Але думаю, що такими як раніше, ми вже ніколи не будемо.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харків 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення житло робота внутрішньо переміщені особи 2022 Анкета 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій