Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ліна Чудюк

«Бувало, що разів зо три-чотири за ніч вибігали й думали, що робити»

переглядів: 750

Це був червень 2014 року, коли почалося бомбування. Ми із сім’єю тоді швидко зібралися. Захопили що трапилося під руку. Але перш за все, звичайно, схопили документи, які були, і поїхали. Ще не було блокпостів. Трішки пересиділи біля лісу, перечекали. Коли стало спокійніше, швидко сіли в машину й поїхали. Оскільки ми були на околиці Петровського району [Донецька], нам швидко вдалося проїхати через трасу.

Спочатку оселилися поблизу, у Мар’їнському районі, у приватному секторі. Прожили рік там. Але звідти виїхали, бо падали снаряди зовсім поруч. Ми дуже хвилювалися за свої життя, за дітей.

Молодшому тоді було два з половиною, а старшому чотири роки. У 2015-2016 роках, коли дуже бомбили, виїхали в Селідове. Тоді Мар’їнський район, Карлівка дуже сильно постраждала, і було таке, що разів зо три-чотири за ніч ми вибігали й думали, що робити, куди бігти, у який бік? Тому прийняли рішення переселитися подалі. Додому повертатися ми не плануємо.

Перший рік для нас був дуже важким. У чоловіка в Києві були родичі, вони нас прихистили на місяць. У Дніпрі були друзі чоловіка, там теж тиждень-два гостювали. Наші кошти закінчилися, і вирішили повернутися. Нам дуже сильно допомогли солдати з харчуванням. Так ми протягнули рік у Мар’їнському районі, у приватному секторі. Без їх підтримки було б ніяк. І тоді ми отримували гуманітарну допомогу від Ріната Ахметова.

На нас дуже сильно вплинула війна. Емоційно дуже сильно, фінансово теж. Ми не знали, як і що. Із чого почати, де селитися? Раніше жили у великому місті, усе було поруч. Дякую волонтерам, які допомагали нам з орендою житла. Я зараз проходжу курс лікування. Це все позначається на нервах. Наша квартира в Донецьку стоїть закрита. Переживаю ще один емоційний сплеск, коли діти просяться додому.

Мрію придбати житло в хорошому місті, щоб діти були вільними і щоб не обмежувалися ні наші, ні їхні права.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних 2014 2015 переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій