Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ілля Литвиненко

«Батько став мовчазним, а мама стривожена. Говорили про війну»

переглядів: 221

Литвиненко Ілля, 14 років,

Гришинський ЗЗСО I – III ст. з дошкільним підрозділом, м. Покровськ

Есе «День, коли для мене почалась війна»

Наша родина звичайна, як тисячі інших. Дуже дружні, любимо проводити разом час, подорожувати, веселитись, займатися спортом і просто спілкуватися. Мої тато і мама життєрадісні люди, вони жили і не думали, що в їхнє життя вторгнеться війна – страшне явище, яке ламає, трощіть, змітає, нівечить, вбиває, калічить, сиротить, ламає долі, душі… Але це сталось. Для них. А не для мене.

Для мене війна почалась гарного весняного ранку 2014 року. Зранку все було добре, я йшов до школи (навчався у другому класі), світило сонечко, птахи вітали мене своїм співом.

Закінчився другий урок і раптом до класу зайшла мама, стривожена, змарніла, неначе не моя. Підійшла і мовчки обняла, немов хотіла захистити від усього світу своїми материнськими крилами. Їй здалося, що лише вона зможе мене захистити (моя рідненька).

По місту поповзли чутки, що під Кураховим іде бій. Чутно було, як гримить. Навряд я зрозумів усе, що відбувалося навкруги, але відчув зміни. Батько став мовчазним, а мама стривожена. Говорили про війну. А я уявляв своїх іграшкових солдатиків, гру в «танчики». Та все ж, своїм дитячим розумом збагнув, що діється страшне. У домі з’явилася сумка, куди складали усі документи, запас їжі, поряд із цією сумкою стояла пляшка води.

Почалися літні канікули.

Вранці мама, йдучи на роботу, давала вказівки, куди сховатися, якщо почнеться обстріл. Уночі мама погано спала, прокидалася від будь-якого звуку: чи то прогримів грім, чи гупнули залізні ворота сусідів. Так ми і жили деякий час. Тато здебільшого мовчав, мама плакала. Я зрозумів, що діється страшне. Війна змінила нас.

На наше щастя, ми не пізнали справжніх страхіть війни, ми не залишили свій дім, не втратили рідних, а це найважливіше. Але ми змінились назавжди. Ми стали радіти кожному дню, хмарному чи сонячному, ми не прив’язуємось до «цегли», а радіємо кожному моменту життя, і  як це не банально звучить, просто світлому небу, адже світле небо – це символ миру. А мир – це те, до чого повинні всі прагнути.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Покровськ 2014 Текст Історії мирних діти безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій