Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валерія Єгорова

"Біжи, якщо хочеш жити"

переглядів: 292

Єгорова Валерія, 15 років, учениця ЗОШ I – III ступенів № 6.

Скільки існує людство, стільки існує боротьба. Спочатку боротьба за виживання, пізніше – за здобич, за дорогоцінне каміння, за невільників, за територію. Але за буд-яких часів війна – це кров, це смерть. Чому ж зараз, у ХХI столітті вже кілька років точиться війна?

Я не можу точно назвати дату, коли до мене прийшло усвідомлення, що війна – не просто слово з підручника історії.

Але один день змінив не тільки моє уявлення про війну, а й моє життя. Один день, одна мить…

Я тільки пам’ятаю оглушливий свист снаряда, що летить над моєю головою. У той момент мені здалося,  що все завмерло. Не було чутно не співу птахів, ні шелесту листя на деревах, ні дзвінких голосів дітей з вулиці. Я пам’ятаю лише блакитне небо і білястий слід від боєголовки на ньому. А далі були суцільні запитання: чому?

І був страх… Вражаюче почуття цілковитого вакууму в голові з однією-єдиною фразою в ньому: «Біжи, якщо хочеш жити».

Усвідомлення події стало лише пізніше, коли я вже сиділа разом зі своєю родиною на холодній підлозі в темній вітальні без вікон. Ні, мені не захотілося заплакати і я не відчула тремтіння. Я в прострації дивилася в  підлогу і з лякаючою мене байдужістю тільки тоді помітила, що сиджу без взуття; черевики втратила по дорозі додому, бо тікала.

І раптом думка: «Я не могла померти…»

Тільки тоді я побачила коло мене найрідніших. Бабуся, не приховуючи тремтіння в руках, тихо бубоніла собі під ніс "Отче наш", мати з батьком нервово переглядалися, думаючи, мабуть, про те, що ж буде далі.

А ще я пам’ятаю свою тоді ще п’ятирічну сестру, яка також притаїлась. Швидше за все, вона навіть не розуміла, чому тато швидко підхопив її на руки, відірвавши від малювання кольоровими олівцями.

А мені хотілося зовсім не по-дорослому затупотіти ногами і задати одвічне дитяче «чому». Я глянула на маму і зрозуміла, що вона не відповість. Для неї почався такий же особистий Армагеддон, як і для мене. Як для кожного з нас.

У фільмах часто зображають героя, для якого певна мить життя ділиться на до і після. Думаю, тоді я відчула щось схоже.

Мені було всього десять років, проте я почала дивитися на життя по-іншому, по-дорослому. За один день, одну мить.

Американський письменник Ніколас Спарк сказав: «Людина звикає до всього, дайте тільки термін». І нема цитати правдивішої, ніж ця. Відколи нам, звичайним людям стане звично бачити покалічені фасади колишніх житлових будинків? Ховатися в підвалах, немов переляканим мишам? Правда в тому, що ніхто з нас не хотів до цього звикати.

Уже восьмий рік на моїй землі триває збройний конфлікт. За статистикою, він забрав більше 13 000 душ. Так коли ж ми нарешті зможемо вдихнути чисте повітря, не турбуючись про наступний день?

Я не знаю, але мені хочеться вірити, що в один звичайний день я зможу вийти на вулицю з думкою: «Війни більше немає».

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Авдіївка 2014 2021 Текст Історії мирних діти 2014 психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти 2021 Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій