Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Вероніка Шерекіна

"Біля натовпу людей розірвалося чотирнадцять снарядів"

переглядів: 310

Шерекіна Вероніка, 17 років, Загальноосвітня школа I – III ступенів № 6.

Війна. Це страшне слово. Скільки в ньому злості, ненависті, крові, сліз, розбитих сердець, скалічених доль, болю. Війна – це горе та сльози. Вона постукала в кожний дім, принесла біду, багато поранень, смертей…

Я ніколи не забуду той день, це було 27 липня 2014 року. Ні я, ні моя родина не могли повірити, що це справжня війна.

Розривалися снаряди, хвилею розліталися осколки від розірваних боєприпасів…

Страх охопив населення всієї Авдіївки. Найбільше постраждали будинки і, звичайно, люди, які жили близько від дев’ятиповерхівки-«розукрашки» (так місцеві жителі називають той будинок).

У цей день мешканці набирали воду недалеко від однієї будівлі і не могли навіть уявити, що почнеться така стрілянина. Раптово біля натовпу людей розірвалося чотирнадцять снарядів, будинки по Молодіжній 17 і 16 були зруйновані, повиносило балкони, вікна, стіни, а деякі і повністю квартири.

Швидка допомога декілька разів відвозила поранених і вбитих людей.

У моєї вчительки М. Г. Марченко було тяжко поранено чоловіка, якого ледве живого довезли до Дніпра, в лікарню ім. Мечникова. Він по сьогоднішній день рухається за допомогою милиць. Та це тільки один приклад.

Цього дня не тільки я і родина моя, а також мешканці Авдіївки усвідомили, хоча не могли повірити, що почалась війна. Я особисто відчула біль, страх, і у мене не вкладалося в голові, що в ХХI столітті могло таке статися.

Один день зміг перевернути життя. Люди стикнулися з новою реальністю, яку було важко прийняти.

Розгубленість, паніка охопила жителів міста, які рятували своїх близьких будь-яким способом: одні не вилазили з підвалів, інші, у кого був транспорт, виїжджали у різні міста України, рятуючись від смерті.

Я зі своєю родиною вимушена була також покинути місто, яке вже стало «сірою зоною». Біль душі і серця розривав усе тіло, руки тряслися, сльози лилися рікою…

Думки про своїх рідних, друзів, знайомих, що не мали змоги виїхати, не покидали нас.

Ми не могли уявити, які поневіряння чекають нас попереду. Де жити? Скільки платити за квартиру? Чим годувати сім’ю? Де шукати роботу? Виникало найголовніше питання: чому так сталося? І ось тут вже відчувалася справжня реальність.

Мир – ніжне, дорогоцінне слово, якого, може, недооцінювали раніше. Для мене він є неоціненним скарбом. Кожна людина сьогодні це розуміє прекрасно. Хочеться вірити, що на Донбас прийде таки Мир. Коли?

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Авдіївка 2014 2022 Текст Історії мирних діти 2014 переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло робота діти 2021 Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій